SAD: Protesti se nastavljaju uz manje nasilja, policija u Bafalu prekomerno koristila silu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 08:22

SAD: Protesti se nastavljaju uz manje nasilja, policija u Bafalu prekomerno koristila silu

Noć na ulicama Los Anđelesa zatekla je veliki broj demonstranata, policijski čas nije proglašen, ali građani LA bili su mirni i nenasilni tokom celog dana, izvestio je CNN.

Tokom protesta ulicama LA demonstranti su uzvikivali parole i pevali uz ritam bubnjeva, usporavajući saobraćaj u gradu.

Slično je bilo i na istočnoj obali SAD.

U Njujorku su građani takođe protestvovali uzvikujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Nisi sam", a brat ubijenog Džordža Flojda, vidno potresen, zahvalio im se na podršci.

Policija u Bafalu prekomerno koristila silu

Protesti zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu traju već deseti dan, a policija je sinoć u gradu Bafalo u saveznoj državi Njujork ponovo prekomerno upotrebila silu.

Dva policajca udarila su palicom jednog demonstranta u glavu, oborila ga na zemlju i prošla preko njega.

Rojters prenosi da se na video snimcima lokalne radio stanice čuje zvuk lomljenja sličan pucanju kostiju, a potom se i vidi da oboreni demonstrant krvari iz glave.

Vidi se kako kordon nastavlja da se kreće, a policajac koji je udario demonstranta preteći se naginje nad njim sve dok ga kolega ne odvuče za ruku i povede dalje.

Čuje se kako neko poziva hitnu pomoć, a lokalni radio je u svom izveštaju potvrdio da je hitna pomoć u međuvremenu stigla, pomogla da se povređeni čovek unese u vozilo i kasnije objavila da je on zbrinut i da se nalazi u stabilnom stanju.

Dvojica policajaca su suspendovani bez naknade.

Merkel osudila "rasističko" ubistvo Držordža Flojda u SAD

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD rekavši da je rasizam strašna stvar.

"Ubistvo Džordža Flojda je veoma strašno. Rasizam je nešto strašno. Društvo u SAD je vrlo polarizovano", rekla je Merkel u četvrtak u intervjuu za televiziju ZDF komentarišući prvi put situaciju u SAD nakon ubistva Flojda tokom policijskog privođenja.

Kako je dodala, politika treba da pokuša da zbliži ljude i pomiri ih.

Na pitanje da li predsednik SAD Donald Tramp ima ulogu u polarizaciji američkog društva, ona je kazala da je njegov politički stil kontroverzan, prenose nemački mediji.

Dodala je, međutim, da sarađuje sa izabranim predsednicima svih zemalja pa tako i sa američkim predsednikom i izrazila je nadu da će se situacija u Americi smiriti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POLICIJA NASTAVLJA SA PREKOMERNOM SILOM: Udarili demonstranta i oborili ga na zemlju! Krenula mu je krv iz glave (VIDEO)

Izvor: Kurir, 05.Jun.2020

Protesti zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu traju već deseti dan, a policija je sinoć u gradu Bafalo u saveznoj državi Njujork ponovo prekomerno upotrebila silu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.