RTS u Njujorku: Sličnosti i razlike između EU i UN

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS u Njujorku: Sličnosti i razlike između EU i UN

Dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić proveo je nekoliko dana u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i poslao izveštaj o tome kako izgleda taj događaj i po čemu se razlikuje od događaja u Evropskoj uniji.
Svake godine u ovo vreme slušamo vesti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Njujorka koji tokom septembra postaje diplomatska i politička prestonica sveta. I o Srbiji se tamo vode važni razgovori uz učešće najviših državnih zvaničnika, ali i o gotovo svakoj drugoj važnoj svetskoj temi u ovom trenutku. 

Za nekog ko dolazi iz Evrope prvi utisak je da je sve što vidite nekako mnogo veće nego u Evropi, ne samo čuveni neboderi na Menhetnu, već zaista sve što vidite, od automobila do porcija u restoranu, pa do satelitskih vozila koje opslužuju novinare koji izveštavaju o UN.
Naravno i Generalna skupština je mnogo veći skup nego recimo samit Evropske unije. Skoro 200 zemalja šalje ovde svoje predsednike, ministre, premijere da razgovaraju sa drugima o svim temama važnim za njih i za svet u celini.
Kada tome dodamo sve bezbrojne prateće i ličnosti – od Harisona Forda do Bila Gejtsa – jasno je zašto je to najveći diplomatski forum na svetu.
Ove godine centralna tema je klima, Iran, ali i sporedni program obeležio je Generalnu skupštinu.
Činjenica je da su ovde sedeli i britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Donald Tramp kada su za obojicu stigle vesti bez predsedana.  
Vrhovni sud u Velike Britanije odlučio da je Boris Džonson prekršio zakon, a Kongres da će pokrenuti istragu koja može voditi do Trampove smene, tzv. impičmenta.
Sve to pred očima novinara njih nekoliko stotina.
Za kraj još jedno poređenje EU i UN. Generalna Skupština UN uvek pokazuje i koliko su nepomirljive neke razlike na svetu.
U Evropskoj uniji se svaki sastanak koliko god naporan i komplikovan završava dogovorom, kompromisom, štaviše, odlukama koje postaju pravila i zakoni koji važe na čitavoj teritoriji sa nekih 500 miliona stanovnika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.