Pulicerova nagrada za izveštavanje o Vajnštajnu

Izvor: N1 televizija, 16.Apr.2018, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pulicerova nagrada za izveštavanje o Vajnštajnu

Njujork tajms (New York Times) i Njujorker dobili su ovogodišnju Pulicerovu nagradu za izveštavanje u javnom interesu za izveštaje o Harviju Vajnstajnu i seksualnom uznemiravanju koje je aktiviralo široki pokret "I ja" (MeToo).

Dobitnici ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za novinarstvo i umetnost objavljeni su danas na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Njujork tajms i Vašington post dobili su Pulicerovu nagradu za nacionalno izveštavanje za osvetljavanje tekuće istrage o mogućim kontaktima izbornog štaba predsednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika.

List "Press Democrat" iz Santa Rose u Kaliforniji dobio je nagradu za udarne vesti za izveštavanje o šumskim požarima koji su prošle jeseni zahvatili kalifornijske okruge sa vinogradima.

Najprestižnije nagrade u američkom novinarstvu, Pulicerove nagrade dodeljuju se u 14 kategorija uključujući izveštavanje, fotografiju, kritiku i komentar u novinama, časopisima i vebsajtovima. U umetnosti nagrade su dodeljene u sedam kateogrija uključujući književnu prozu, dramu i muziku.

Njujork tajms i Njujorker su u izveštajima koji su se pojavili u razmaku od nekoliko dana u oktobru pisali o tome da je Vajnštajn bio suočen sa optužbama o seksualnom uznemiravanju i napadima od više žena u Holivudu, i to decenijama unazad. Advokati filmskog producenta rekli su tada da on demantuje da je imao bilo kakve seksualne kontakte bez saglasnosti.

Uticaj tih izveštaja ubrzo se proširio dalje od navoda o Vajnštajnu na druge istaknute ljude i uskoro se pokret "MeToo" pretvorio u poziv oko koga su se okupljali ljudi da izađu u javnost i govore o svojim iskustvima o seksualnom napastvovanju i uznemriavanju.

Niz izveštaja u Njujork tajmsu i Vašington postu osvetlili su veze između ruskih zvaničnika i Trampove predsedničke izborne kampanje 2016. Te veze su podstakle istragu specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnim ruskim pokušajima da utiču na predsedničke izbore.

Tramp je nazvao tu istragu lovom na veštice.

Ovo je 102. godina da se dodeljuje ova nagrada koju je 1917. ustanovio izdavač novina Džozef Pulicer.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pulitzerovu nagradu dobili mediji koji su raskrinkali Weinsteina

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Apr.2018, 07:32

NEW YORK - The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su dobili Pulitzerovu nagradu za izvješćivanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta Harvey Weinsteina, javio je BBC...Ta izvješća potaknula su #Me Too pokret...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.