Psiholog: Evo gde odlazi sve vaše slobodno vreme

Izvor: B92, 21.Maj.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psiholog: Evo gde odlazi sve vaše slobodno vreme

Ako imate osećaj da nemate dovoljno vremena za sebe, to je zato što ga zaista nemate, ističe psiholog Adam Alter sa Univerziteta u Njujorku.

Alter je na TED konferenciji prikazao tri grafikona na kojima se poredi kako smo u proseku vreme provodili 2007, 2015. godine i kako ga provodimo danas.

Tamno plavom bojom označeno je koliko u proseku spavamo, svetlijom plavom koliko radimo i koliko vremena provedemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na putu do posla i nazad, najsvetlija plava odnosi se na kućne poslove i druge životne obaveze, dok preostale boje predstavljaju slobodno vreme.

Crvena boja označava vreme provedeno pred ekranom, dok se bela i žuta boja odnose na druge aktivnosti, one koje zaista predstavljaju ‘vreme za sebe’.

Nije teško zaključiti da je vreme koje smo ranije provodili koristeći elektronske uređaje sačinjavalo otprilike destinu našeg slobodnog vremena, dok danas provodimo gotovo sve svoje slobodno vreme ispred ekrana. Alter ističe da toga najčešće nismo ni svesni jer elektronski uređaju ne daju nikakvo upozorenje kojim nas obaveštavaju da bi trebalo da se odmakneno od ekrana i radimo nešto drugo.

Dok smo ranije čitali, uvek bi smo došli do nekog prirodnog kraja, poput kraja poglavlja u knjizi ili poslednje stranice u novinama. Sada se, međutim, stranice i vesti “nastavljaju unedogled”.

Psiholog je istakao da suviše vremena pred ekranom može postepeno da dovede do osećaja izolacije, i savetovao da se ograniči upotreba elektronskih uređaja ukoliko dođe do toga, prenosi Independent.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evo gdje odlazi sve vaše slobodno vrijeme

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Maj.2017

Ako imate osjećaj da nemate dovoljno vremena za sebe, to je zato što ga zaista nemate, ističe psiholog Adam Alter sa Univerziteta u Njujorku...Alter je na TED konferenciji prikazao tri grafikona na kojima se poredi kako smo u prosjeku vrijeme provodili 2007, 2015. godine i kako ga provodimo danas...Tamno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.