Protest ispred konzulata Srbije u Njujorku: Želimo pravdu. Mi smo žrtve

Izvor: B92, 28.Okt.2021, 20:32

Protest ispred konzulata Srbije u Njujorku: "Želimo pravdu. Mi smo žrtve"

Žene sa Kosova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine protestvovale su danas ispred konzulata Srbije u Njujorku.

Cilj protesta bilo je "podizanje svesti u svetu o zločinima koje počinila Srbija tokom 1991 - 2001. godine i zahtevima da se kazne zločinci koji su počinili seksualno nasilje nad ženama", prenosi "Kosovo onlajn" pozivajući se na Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pres.

Narodna poslanica sa Kosova Vasfije Krasnići-Gudman izjavila je da očekuje da će protest imati veliki uticaj da se zadovolji pravda za sve žrtve.

"Želimo pravdu. Mi smo žrtve sa Kosova, nama ovaj skup mnogo znači, ali i žrtvama iz Hrvatske i Bosne. Ovo je drugi protest ispred konzulata Srbije u Njujorku, na inicijativu njujorškog odbornika Marka Đonaja. Nadamo se da ćemo podići svest u svetu o zločinima koje je počinila Srbija“, rekla je Krasnići za Kosovo pres.

Vasfija Krasnići je prva žena koja je javno ukazala na nasilje koji je kao 16-godišnjakinja doživela, navodi Kosovo pres.

Pored ovog protesta, biće održani i sastanci sa predstavnicima Senata i Kongresa SAD na kojima će biti reči o pitanju ratnih zločina koje je počinila Srbija.

Šihrete Tahiri Suljimani, takođe učesnica protesta koja je pre dve godine podnela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu takođe je istakla, da je protest od posebnog značaja za sve žrtve.

"Veoma uspešna inicijativa, zahvalila bih se svima koji nas podržavaju. Najviše Marku Đonaju, ovo je veoma je važno za žrtve”, Suljimani.

Na skupu koji je održan pre dve godine učestvovala je direktorka Kosovskog centra za rehabilitaciju preživelih žrtava nasilja Feride Rušiti.

Ona je za Kosovo pres istakla da protest ima za cilj da izvrši pritisak na međunarodne mehanizme za istragu genocida.

"Protestovali smo i glasno tražili da se zločini seksualnog nasilja kazne i da srpska država preuzme odgovornost za ratne ratne zločine. Otvaran je prozor na konzulatu, ali se niko živ nije pojavio niti reagovao iz ove institucije u Njujorku. Svrha protesta, ovog puta je da mobilišemo sve za žrtve seksualnog nasilja u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i izvršimo pritisak na međunarodne mehanizme", rekla je Rušiti.

Naglasila je da su zločini nekažnjeni, a žrtve i posle dve decenije žive sa traumama iz prošlosti.

"Protest je od posebnog značaja i zbog činjenice da ratno seksualno nasilje nije nekažnjeno, a žrtve se i dalje plaše, ne osećaju slobodno i dalje pate. Mislim da će ova inicijativa i masa svih Albanaca iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da izvrše pritisak na srpsku administraciju da zadovolji pravdu“, rekla je Rušiti za Kosovo pres.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić je izjavio povodom protesta koji je održan u Njujorku ispred konzulata Srbije da su uglavnom protestovali državljani Srbije albanske nacionalnosti koji u konzulat Srbije dolaze da uzmu dokumenta.

"Radi se o malom broju, zaista malom broju naših državljana, a mnogi od njih dolaze u Generalni konzulat Srbije da vade pasoše i druga lična dokumenta. Smatram da oni imaju pravo da iskažu svoj stav jer konzulat Srbije je i njihov konzulat", rekao je ambasador.

Đurić je izjavio da u Njujorku svako može mirno da protestuje, za razliku od Kosova.

"Ovde mogu slobodno i mirno da protestuju, ovo nije Kosovo i Metohija, ovde neće niko da im puca u leđa. Ovde nema jedinica ROSU, niko neće da ih maltretira. Na protestu ispred konzulata Srbije se okupilo značajno manje ljudi nego na proslavi 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, poruke prijateljstva su bile odlične", rekao je Đurić.

Ambasador Srbije kaže da razume "nervozu koja vlada među Albancima".

"Ovde se više ne čuje samo njihov glas, samo u proteklih par dana sreo sam se sa devet kongresmena, a drugo, Srbija na svaki način snaži, otuda mržnja prema Vučiću, ali to ne treba da nas brine", kaže Đurić.

Ambasador je naglasio da će Srbija ispuniti svoje obaveze.

"Mi očekujemo od međunarodne zajednice da ispuni svoje obaveze, Srbija će svoje ispuniti, ali ne treba o tome da razmišljamo ako se omogući sprovođenje Briselskog sporazuma, problem je što se ćuti pred izjavama predstavnika u Prištini da neće da ispune sporazum", kaže Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.