Posle 50 godina nemoguće ponoviti festival Vudstok u SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 50 godina nemoguće ponoviti festival Vudstok u SAD

Ponoviti legendarni muzički festival Vudstok tokom hipi ere posle 50 godine bila je nemoguća misija za organizatore suočene sa strahom od oružanih napada u SAD.

Organizatori festivala koji sutra obeležava 50 godina, nisu mogli da organizuju rimejk u eri detektora metala, pasa tragača eksplozivnih naprava, sistematskih pretresa građana na skupovima i oružanih napada.

"Okruženje je sada veoma, veoma različito u odnosu na pre 50 godina", rekao je policijski zvaničnik >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Stjuart Kameron iz okruga Safolk istočno od Njujorka.

"Danas ne bismo dozvolili skup kao što je bio Vudstok zbog bezbednosnog rizika", dodao je Kameron.

Izveštaji za vreme Vudstoka deluju kontradiktorno, ali se pretpostavlja da su tokom tri dana festivala 1969. godine stradale dve osobe. Jednu je slučajno pregazio traktorista i a druga osoba je umrla od prekomerne doze narkotika.

Organizator rimejka festivala Majkl Lang pozvao je oko 80 muzičara od repera Džej Zija do Santana kako bi oživeo tadašnji duh. Prva prepreka je bila ta da nijedan vlasnik imanja gde je održan originalni Vudstok nije hteo da ga iznajmi za festival. Svi su odbili iz sanitarnih i bezbednosnih razloga, kao i zbog hrane.

"Ljudi su danas osetljiviji na zdravlje i bezbednost. Ako neko kupi hranu na festivalu, očekuje da je zdrava, a ko se neko povredi, očekuje da je u blizini neko sanitetsko vozilo sa lekarima", rekao je Kameron.

Pored toga jedna od prepreka su pucnjave i napadi na koncertima ili velikim okupljanjima.

"Nekada smo se brinuli da li će neko ući na koncert s nekom drogom ili alkoholom, a sada se brinemo da li će neko uneti oružje za mosovno uništenje i napraviti masakr", izjavio je jedan neimenovani policijski zvaničnik i dodao da su se i ranije dešavale pucnjave ali mnogo ređe nego sada.

Na Vudstoku održanom od 15. do 18. avgusta 1969. godine, bilo je između 400.000 i 500.000 ljudi. Tada je rokenrol još bio "mlad", a oni koji su nosili dugu kosu bili su revoltirani protiv rata dok su protesti protiv oružanih sukoba tada bili skoro svakodnevni.

Kultni festival na kojem su bile velike zvezde poput Dženis Džoplin i Džimija Hendriksa, održan je u duhu slobode i drugarstva. Jedna od najpoznatijih pesama sa Vudstoka je Hendriksovo maestralno izvođenje na gitari američke himne "The Star Spangled Banner".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zašto je organizacija drugog Vudstoka posle 50 godina bila nemoguća misija? FOTO

Izvor: B92, 14.Avg.2019

Ponoviti legendarni muzički festival Vudstok tokom hipi ere posle 50 godine bila je nemoguća misija za organizatore suočene sa strahom od oružanih napada u SAD...Organizatori festivala koji sutra obeležava 50 godina, nisu mogli da organizuju rimejk u eri detektora metala, pasa tragača eksplozivnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.