Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Ceo opus Kšištofa Kišlovskog u 75 sekundi

Muzej pokretnih slika iz Njujorka organizuje sveobuhvatnu retrospektivu poljskog autora Kšištofa Kišlovskog (1941-1996). Oni koji nisu u prilici da je posete mogu makar da uživaju u trejleru sa najznačajnijim kadrovima iz njegovog opusa.

Najpoznatiji po filmovima "Dvostruki Veronikin život" i trilogiji "Tri boje" (plavo, belo i crveno), kao i revolucionarnoj mini-seriji "Deset božjih zapovesti" (Dekalog), Kišlovski je bio jedan od najznačajnijih evropskih autora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devedesetih.

Na jednomesečnoj retrospektivi - najobuhvatnijoj u SAD - do 6. novembra biće prikazano svih 11 dugometražnih igranih filmova, kratkometražni (igrani i dokumentarni) i dvadesetak dugometražnih dokumentaraca kao i maratonska projekcija "Deset božjih zapovesti".

Na programu se nalaze i četiri filma zasnovana na scenarijima Kišlovskog ali nerealizovanim za njegovog života: "Velika životinja" (2000) Ježija Štura, prema scenariju napisanom 1973. a otkrivenom tek 1998, zatim "Raj" (2002) Toma Tikvera, "Pakao" (2005) Danisa Tanovića i "Nada" (2007) Stanislava Muhe.

Kao svojevrsnu najavu retrospektive, Muzej pokretnih slika sastavio je trejler sa najupečatljivijim kadrovima iz opusa Kišlovskog.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.