Izvor: Danas, 03.Feb.2016, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petreus: Islamsku državu je moguće pobediti:Jeremić: Američko-kineski odnosi su ključni na međunarodnoj sceni

Njujork, Beograd - Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i američki general Dejvid Petreus debatovali su preksinoć u NJujorku o spoljnoj politici SAD i aktuelnom stanju u međunarodnim političkim i finansijskim institucijama. Neposredan povod za organizovanje ovog susreta u Harvard klubu bio je objavljivanje novog broja časopisa Horizonti, u izdanju Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), koji je posvećen izazovima s kojim se Amerika suočava u 21. veku.

Govoreći o situaciji u Siriji, sagovornici su se složili da je reč o "geopolitičkom Černobilju". Petreus je istakao složenost situacije u ovoj "ključnoj" državi za stabilnost celog Bliskog istoka, ocenivši da "neće biti jednostavnih političkih niti vojnih rešenja". Prema njegovom mišljenju, činjenica da američki i ruski interesi nisu potpuno podudarni u Siriji čini problem još složenijim. Povodom "nuklearnog" sporazuma između SAD i Irana Jeremić je kazao da je to prilika da "otpočne detant između regionalnih sila na Bliskom istoku", dok je Petreus predočio dobre strane takvog dogovora, ali je izneo i određene rezerve, pre svega u odnosu na njegovo vremensko ograničenje.

U segmentu razgovora koji je bio posvećen odnosima između SAD i Kine Jeremić je izneo stav da se radi o "ključnom bilateralnom odnosu" na aktuelnoj međunarodnoj sceni. Petreus je konstatovao da dinamika ovog odnosa zavisi najviše od Kine, kao i od uspeha njene tranzicije "od ekonomije zasnovane na jeftinoj radnoj snazi ka modernoj ekonomiji koja počiva na održivim osnovama". Sagovornici su, takođe, pozitivno ocenili veliki kineski kontinentalni investicioni program poznat kao "Novi put svile".

"Vreme rastućih tenzija"

Petreus je zaključio da posle "američkog sna očekuju nas severnoameričke decenije", dok je Jeremić poručio da "živimo u vremenu rastućih geopolitičkih tenzija, u kome se regionalne krize javljaju paralelno i međusobno hrane, tako da bi jedini razuman odgovor međunarodne zajednice morao biti jačanje međunarodnih institucija, u kojima će SAD nastaviti da igraju ključnu ulogu".

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.