PRINC ENDRU NE SARAĐUJE U ISTRAZI O EPSTAJNU: Obećao da će pomoći istražiteljima, ali i dalje ćuti! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2020, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRINC ENDRU NE SARAĐUJE U ISTRAZI O EPSTAJNU: Obećao da će pomoći istražiteljima, ali i dalje ćuti! (VIDEO)

Vlasti kontaktirale princa radi ispitivanja, ali da on nije pristao na to

Uprkos ranijem obećanju da će pomoći istražiteljima, britanski princ Endru pružio je "nikakvu" saradnju u okviru istrage vezane za seksualnu trgovinu maloletnicama pedofila i milijardera Džefrija Epstajna, objavili su američki tužioci.

Džefri Berman, američki advokat južnog distrikta Njujorka, rekao je da istražitelji tragaju za mogućim Epstajnovim saučesnicima i istakao da su vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kontaktirale princa radi ispitivanja, ali da on nije pristao na to.

- Epstajn nije mogao uraditi ono što jeste bez pomoći drugih i uveravam vas da istraga napreduje - rekao je Berman.

Izgleda da neće biti pokušaja da se Endru natera da svedočiti, što će otvoriti mogućnost da on nikada neće progovoriti o svom odnosu sa Epstajnom.

Princ Endru (59) napustio je kraljevske dužnosti u novembru, nakon katastrofalnog intervjua koji se brzo našao na meti kritika. Endru je tada rekao da je "voljan da pomogne vladinim organima u istrazi ako to bude potrebno".

Ali, Berman je sada otkrio da su zahtevi za svedočenje do sada ostajali bez odgovora. Federalni tužioci južnog distrikta Njujorka i agenti Federalnog istražnog biroa tražili su da ispitaju Endrua u okviru istrage o Epstajnu, ali su iz Bakingemske palate poručili da neće komentarisati slučaj koji je predat prinčevom pravnom timu.

Američki advokat Lisa Blum pozvala je princa Endrua da "prestane da igra igre" i pomogne vlastima u istrazi. Blum, koja predstavlja pet Epstajnovih žrtava, ocenila je da je došlo vreme da vojvoda od Jorka "uradi pravu stvar" i progovori.

- Došlo je vreme da bilo ko ko ima informacije istupi i odgovori na pitanja. I sam princ Endru je optužen za seksualno zlostavljanje a provodio je mnogo vremena sa Epstajnom. Stoga je vreme da prestane da igra igre, istupi napred i uradi pravu stvar takošto će odgovoriti na pitanja - rekla je Blum.

Ona je takođe ocenila da Berman nije imao izbora nego da javno prokomentariše prinčev nedostatak saradnje.

- Berman nema moć da pošalje sudski poziv Endruu u okviru kriminalne istrage, pa šta drugo da uradi nego da upotrebi moć štampe, javno istupi i kaže: "Znaš šta Endru, rekao si da ćeš potpuno sarađivati sa vlastima, a to nisi uradio" -  istakla je Blum.

Džefri Epstajn je uhapšen u julu 2019. i optužen za seksualnu trgovinu maloletnicama. Umro je u zatvoru u Njujorku u avgustu 2019, a mrtvozornik je zaključio da je u pitanju samoubistvo. Bogati pedofil kretao se u širokom krugu poznatih ličnosti, uključujući princa Endrua, predsednika SAD Donalda Trampa, njegovog prethodnika Bila Klintona, advokata Alana Deršovica i Kena Stara, režisera Vudija Alena, medijskog mogula Morta Zakermana i drugih.

Svi oni su mu okrenuli leđa kad se ovaj izjasnio krivim za podvođenje maloletnice i kad je osuđen na 18 meseci zatvora 2008. Endru je, međutim, boravio u Epstajnovoj kući u decembru 2010. godine, mesecima nakon što je pedofil izašao iz zatvora.

Jedna od Epstajnovih žrtava, Virdžinija Džufri, tvrdi da joj je bilo naređeno da ima seks sa Endruom 2001, kad je imala svega 17 godina. Princ je rekao da se ne seća susreta sa Virdžinijom i da je u noći navodnog seksa on bio u "Pica ekspresu" u Vokingu u Engleskoj. On je takođe rekao da nije video niti posumnjao da se odvija nešto čudno tokom poseta Epstajnu u Njujorku, na Karibima i Floridi.

Endru, osmi u redu za tron, efektivno je suspendovan sa kraljevskih dužnosti. On se uglavnom nije pojavljivao u javnosti poslednjih nekoliko meseci, osim kad je sa svojom majkom, kraljicom Elizabetom II, otišao u crkvu u Norfolku početkom januara.

Postoje nepotvrđeni navodi da se prinčevo obezbeđenje smanjilo otkako je suspendovan, ali za razliku od princa Harija koji je izgubio titulu "njegovog kraljevskog visočanstva" nakon povlačenja sa dužnosti, Endru je svoju zadržao.

Britanske vlasti još nisu komentarisale da li su SAD poslale zahtev za ispitivanje ili čak izručenje princa Endrua.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.