PLJUŠTE OPTUŽBE Producent silovao Aziju Arđento, žrtve Paltrou, Džoli, Arket, Sorvino...

Izvor: Blic, 11.Okt.2017, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLJUŠTE OPTUŽBE Producent silovao Aziju Arđento, žrtve Paltrou, Džoli, Arket, Sorvino...

Njujorker je danas objavio još jedan optužujući izveštaj o istoriji seksualno nedoličnog ponašanja Harvija Vajnstina u kojem su ga tri žene – glumice Azija Arđento i Lusija Evans i jedna koja je želela da ostane anonimna – optužile za silovanje. Samo par sati kasnije "Njujork tajms" je izbacio još jednu bombu: Gvinet Paltrou, Andželina Džoli, Rozana Arket i Mira Sorvino ispričale su svoje priče.

Paltrouova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Džolijeva su otkrile za "Njujork tajms" da im se Vajnstin, na počecima njihovih karijera, nabacivao i nudio nepristojne ponude.

- Imala sam u mladosti loše iskustvo sa Harvijem i zbog toga sam odlučila da više nikada ne radim sa njim i upozoriavala sam druge na njega – rekla je Andželina u izjavi za "Njujork tajms" putem mejla. Ovu neprijatnost doživela je tokom snimanja filma "Nekoliko lekcija o ljubavi" (Playing By Heart) krajem dvedesetih.

- Ovakvo ponašanje prema ženama u bilo kom segmentu života, u bilo kojoj zemlji je neprihvatljivo – zaključila je Andželina.

Gvinet Paltrou je bila detaljnija. Harvi ju je angažovao kada je imala 22 godine da igra glavnu ulogu u adaptaciji romana Džejn Ostin, "Ema". Prema rečima Gvinet, Vajnstin ju je pozvao i hotelsku sobu na Beverli Hilsu na "radni sastanak" koji se sveo na to da je stavio ruke na nju i "predložio mi da odemo u spavaću sobu na masažu".

- Bila sam dete, bila sam prestravljena, tek sam potpisala veliki ugovor – rekla je Paltrou. Ona je sve ispričala tadašnjem dečku Bredu Pitu koji je presreo Vajnstina na jednoj premijeri i rekao mu da drži ruke podalje od njegove devojke. Harvi je potom zapretio Gvinet da nikome ne priča o tome. Pit je potvrdio ove navode "Njujork tajmsa" preko svog portparola.

- Mislila sam da će mi dati otkaz. Dugo se drao na mene. Bilo je brutalno – rekla je Gvinet.

Ona je kasnije osvojila Oskara za film "Zaljubljeni Šekspir", takođe u produkciji Vajnstnovog "Miramkasa".

- Od mene se očekivalo da čuvam tajnu – rekla je o Harvijevom nabacivanju nakon osvajanja Oskara.

- U ovom trenutku žene moraju da pošalju jasnu poruku da je takvom ponašanju kraj. Da se ovakav način tretiranja žena okončava sada i ovde – poručila je Paltrouova.

Kako dalje navodi "Njujork tajms", početkom devedesetih Vajnstin je zamolio Rozanu Arket da svrati do njegovog hotela da uzme scenario. Na recepciji su joj rekli da se popne u njegovu sobu, što joj je bilo čudno. Harvi ju je dočekao u bademantilu, žalio se na bol u vratu i tražio masažu. Ona je pokušala da mu preporuči profesionalnog masera, ali ju je Harvi zgrabio za ruku i povukao je ka svojim preponama. Ona se odmah otrgla.

- Rozana, praviš veliku grešku – rekao joj je. Odbila je.

– Nisam ja takva devojka. Nikada neću biti takva devojka – rekla mu je dok je izlazila.

Ulogu je dobila neka druga glumica. Rozana je kasnije igrala u "Petparačkim pričama" koje je producirao "Miramaks" ali je rekla da je tokom snimanja izbegavala Harvija.

Ronan Farou, sin Mije Farou, objavio je u "Njujorkeru" sopstvenu istragu vezanu za slučajeve zlostavljanja Harvija Vajnstina. On je u uvodu napisao da je intervjuisao 13 žena koje su priznale da su, između 1999. i 2015. bile žrtve seksualnih napada nekada jednog od najmoćnijih holivudskih producenta. Među njima su najgore prošle Italijanka Azija Arđento i Lusija Evans.

Arđento je rekla da je Vajnstin prisilno izvršio nad njom oralni seks 1997. dok je Evansova otkrila da ju je primorao da izvrši oralni seks nad njim 2004.

- Sve vreme sam mu govorila, "Ne želim to, pretsani, nemoj", pokušala sam da pobegnem ali možda nisam pokušala dovoljno jako. Nisam htela da ga udaram ili se rvem s njim, on je krupan čovek. Nadvladao me je. Jednostavno sam odustala. To je najgori deo svega, to što je mogao to da radi ovoliko dugo tolikim ženama. One se na kraju predaju a onda se osećaju kao da je njihova krivica - ocenila je Evansova.

Azija Arđento je rekla nešto u sličnom tonu:

- Znam da je ranije zgazio mnoge ljude, zato ova priča – u mom slučaju 20 godina stara priča, ali nečije su i starije – do sada nije izašla na videlo - priznala je Azija.

Ona je imala 21 godinu kada su je Vajnstinovi producenti pozvali na "Miramaksovi" žurku na Rivijeri. Ona je otišla ali shvatila da nema žurke i da je ostala u hotelskoj sobi samo sa Vajntstionom koji je bio u bademantilu sa bocom losiona za telo u ruci.

- Tražio mi je da ga izmasiram. Rekla sam, mu, "Hej, čiveče, nisam je*ena budala". Ali, kada sad vratim film, ja JESAM je*ena budala. I još uvek pokušavam da se pomirim sa svim što se dogodilo - rekla je glumica i dodala:

- Uplašio me je jer je bio toliko krupan. Nije prestajao. To je bila noćna mora – prisetila se Arđentova te grozne noći.

Mira Sorvino, koja je igrala u nekoliko Vajnstinovih filmova, rekla je Ronanu Farouu da je Harvi pokušao da je natera na fizički odnos dok su radili zajedno. Na Filmskom festivalu u Torontu 1995. našla se sama u hotelskoj sobi sa Vajnstinom koji je producirao film "Moćna Afrodita", tada na programu festivala, a za koji je kasnije Mira osvojila Oskara.

- Počeo je da mi masira ramena, zbog čega mi je bilo vrlo neprijatno, a onda je pokušao da ode korak dalje. Jurio me je po sobi - prepričava Mira. Dok je pokušavala da mu se nekako otme, rekla mu je da je protivno njenoj religiji da ima vezu sa oženjenim muškarcima. Nekako se iskobeljala iz sobe.

Nekoliko nedelja kasnije, u Njujorku, Harvi ju je pozvao usred noći i rekao da dolazi do nje jer ima nove ideje za marketing filma.

- Odlepila sam. Pozvala sam prijatelja da dođe da mi glumi dečka, ali Harvi je bio brži - rekla je Sorvinova. Međutim, kada je pomenula Harviju da joj je dečko iza ćoška, on se okrenuo i otišao.

Glumica kaže da se godinama borila s tim da li da ispriča svoju priču, delom jer je bila vrlo bezazlena u poređenju sa iskustvima drugih žena, a delom jer je Harvi bio velika podrška u njenom uspehu.

- Imam veliko poštovanje prema Harviju kao umetniku i njemu i njegovom bratu dugujem zahvalnost za početke svoje karijere, uključujući i osvajanje Oskara - priznala je Mira. Zadržala je profesionalni kontakt sa njim narednih godina i ostala blizak prijatelj sa njegovim bratom Bobom (kome nikada nije otkrila šta se desilo između nje i Harvija). Kaže da se osećala uplašeno i zastrašeno i da su ti događaji značajno uticali na nju.

Iako je igrala u još nekoliko Vajnstinovih filmova, ima utisak da je odbijanje Harvija i prijavljivanje incidenta njegovoj koleginici ("koja je bila šokirana da sam joj to uopšte pomenula") na kraju ugrozilo njenu karijeru.

- Možda je bilo i drugih faktora, ali definitivno sam osetula da sam na ledu i da je moje odbijanje imalo neke veze s tim - zaključila je Mira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.