Otpušten njujorški policajac koji je udavio Afroamerikanca

Izvor: B92, 19.Avg.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpušten njujorški policajac koji je udavio Afroamerikanca

Njujork -- Njujorški policajac Danijel Pantaleo otpušten je u ponedeljak, pet godina nakon što je nasmrt udavio nenaoružanog Afroamerikanca Erika Garnera.

Ubistvo je tada izazvalo proteste zbog policijske brutalnosti. Policijski komesar Džejms O`Nil objavio je da je otpustio Pantalea na osnovu nedavne preporuke disciplinskog suda.

Pantaleo je u julu 2014. godine snimljen kako, u pokušaju hapšenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obara Garnera na zemlju i zabranjenim zahvatom rukom čvrsto ga steže oko vrata. Navodi se da su Garnerove poslednje reči bile "Ne mogu da dišem" i podseća da je taj incident pokrenuo nacionalnu debatu o rasizmu i policijskoj brutalnosti.

Pantaleov advokat je izjavio da je policajac koristio razumnu količinu sile i da nije želeo da povredi Garnera. Velika porota Stejten Ajlenda i Ministarstvo pravde odbili su da istraže slučaj, a policajac je od incidenta 2014. radio u kancelariji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.