Izvor: Radio 021, 29.Apr.2021, 10:49

Novi avion Er Srbije sa likom Tesle svečano ispraćen sa beogradskog aerodroma

Novi avion "Er Srbije" sa likom Nikole Tesle, danas je svečano ispraćen na prvi let za Njujork.

Avion je na beogradskom aerodromu ispratila predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Zahvalni smo vam za sve što ste uradili. Er Srbija je tokom 2020. godine je evakuacionim letovima vratila 10.000 naših zaglavljenih građana. Er Srbija je bila tu da pomogne i stranim državljanima. Hvala vam što tako ponosito nosite ime naše zemlje i što i dalje jačate i ovim avionom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa likom Nikole Tesle i svega što Srbija jeste", rekla je Brnabić.

Novi "erbas A330-200" sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle svoj jedinstveni izgled dobio je u Šenonu u Irskoj.

Za proces farbanja, tokom kojeg su upotrebljene 22 različite boje i oko 250 litara farbe, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni, saopšteno je ranije iz "Er Srbije".

Proizveden 2008. godine, novi avion je godinu dana mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti "Er Srbije", a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija "Aeroflot".

Avion će u srpskom registru vazduhoplova biti upisan kao YU-ARB, a za razliku od prvog "erbasa A330" YU-ARA, koji je koristio "Dženeral elektrikove CF6" motore, novi avion ima "Rols-Rojsove" pogonske jedinice.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće 21 sedište u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Prvi A330 YU-ARA koji je srpski avio-prevoznik iznajmljivao, u vlasništvu je "Etihad ervejza".

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.