Njujorški vatrogasci: Požar u crkvi Svetog Save sumnjiv

Izvor: RTS, 02.Maj.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorški vatrogasci: Požar u crkvi Svetog Save "sumnjiv"

Požar u kojem je izgorela crkva Svetog Save na Menhetnu je "sumnjivog" porekla, rekao je drugi čovek njujorških vatrogasaca Majkl Gala. Pored Njujorka, gorele su i pravoslavne crkve u Rusiji, u Melburnu i Sidneju. Australijska policija je saopštila da prema prvim pokazateljima ima indicija da je požar u Sidneju podmetnut.
Vatra u kojoj je izgorela crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svetog Save se čini mnogo intenzivnijom od požara izazvanih svećama, rekao je Gala Njujork postu.

"Nismo bili odmah u mogućnosti da odredimo uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv", rekao je zamenik šefa njujorških vatrogasaca.
Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je u požaru koji ju je zahvatio oko 17 časova po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.
Čuvar crkve je utrčao i pokušao da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.
Istraga o požaru je u toku, a policija isključuje mogućnost terorističkog akta.
Vatrogasci, koji su tek posle tri sata stavili požar pod kontrolu sumnjaju da će uopšte biti moguće utvrditi gde je vatra izbila, jer je šteta velika, a drvenog krova više i nema.  
Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu. 
Tokom Uskršnjih praznika požari su izbili i u dva pravoslavna hrama u Australiji, u grčkoj crkvi i kanonski nepriznatoj makedonskoj crkvi.
U velikom požaru do temelja je izgorela Makedonska pravoslavna crkva u Rokdejlu jednom od kvartova Sidneja, javlja dopisnik RTS-a iz Sidneja Dragan Caran. Zdanje koje još datira iz 1890. godine nalazi se u neposrednoj blizini stračkog doma koji je odmah evakuisan. Požar koji je izbio oko 22 časa na sam Uskrs gasilo je oko 50 vatrogasaca.
U međuvremenu policija je saopštila, a preneo radio Ej-Bi-Si, da prema prvim pokazateljima ima indicija da je požar podmetnut.
Još jedna pravoslavna bogomolja stradala je u Viktoriji a u Melburnu je delimično oštećena i grčka pravoslavna crkva Blagovesti. 
I na severu Rusije goreo je hram. U kompleksu manastira Valam, dim i vatra su primećeni u nedelju ujutru, a plamen je zahvatio oko 800 kvadratnih metara zgrada iz 19. veka, pored samog manastira. Iz kompleksa su svi na vreme evakuisani.
Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti smatra da svi ovi požari teško da mogu da budu slučajnost s obzirom na broj crkava. 
"Nekada način na koji je izveden neki napad govori o tome ko je počinilac. Ovde su sve četiri crkve zapaljene kao da postoji dogovor, kao da način izvršenja ukazuje na izvršioca, ali treba sačekati rezultate istrage", kaže Trifunović.
On očekuje da FBI preuzme istragu i da će povezati sva četiri slučaja.
Prema njegovim rečima, treba inicirati međunarodnu istragu koja treba da pokaže ko stoji iza svega ovoga. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NJUJORŠKI VATROGASCI TVRDE: Požar u kome je izgorela crkva Svetog Save je sumnjivog porekla!

Izvor: Kurir, 02.Maj.2016

...Vatra u kojoj je izgorela crkva Svetog Save se čini mnogo intenzivnijom od požara izazvanih svećama, rekao je Gala Njujork postu.."Nismo bili odmah u mogućnosti da odredimo uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv", rekao je zamenik šefa njujorških vatrogasaca..Saborna crkva Svetog Save...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.