Njujorški bos zvani Zmija umro u zatvoru

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorški "bos" zvani Zmija umro u zatvoru

Vođa njujorške mafije Karmajn Persiko preminuo je u zatvoru, gde je odslužio 33 od 139 godina robije. Njega je 1986. iza rešetaka stavio Rudi Đulijani.

Osamdesetpetogodišnji Karmajn Persiko, poznatiji kao Zmija, preminuo je od komplikacija usled dijabetesa, rekao je njegov advokat. Iza sebe je ostavio suprugu, dva deteta i 15 unučadi.

Veruje se da je Persiko nastavio da vodi svoju kriminalnu organizaciju i dok je bio iza rešetaka, što ga čini jednim od "bosova" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa najdužom kriminalnom istorijom.

Rođen je u Bruklinu 1933, kao sin stenografa iz advokatske kancelarije. Još kao tinejdžer je bio uhapšen zbog ubistva.

Napustio je srednju školu i postao lider ulične bande sa 17 godina, i tada je uhapšen zbog tuče u parku u kojoj je jedan mladić prebijen nasmrt. Optužbe su bile povučene.

"Napredovao je" u organizaciju Kolombo, jednu od pet "familija" italijansko-američke mafije u Njujorku toga vremena i postao njen lider sedamdesetih.

Iza rešetaka ga je stavio Rudi Đulijani, koji je slučaj preuzeo 1986. godine. Đulijani je kasnije postao gradonačelnik Njujorka, a trenutno je advokat Donalda Trampa.

Persiko je zastupao samog sebe pred sudom, ali je ipak proglašen krivim da je kao lider mafijaške familije Kolombo prinudno uzeo milione dolara od sindikata i građevinskih kompanija.

Persiko se dovodi u vezu sa 20 ubistava – neka je sam izvršio, a za neka je bio nalogodavac.

Desilo se čak da je policajac ugledao Persika kako davi jednog muškarca konopcem. Zbog nedovoljnog broja svedoka, optužbe su odbačene. Takva situacija je bila veoma česta u pokušajima tužilaca da optuže Persika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo najdugovječniji vođa mafije u istoriji

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Mar.2019

NJUJORK - Bivši vođa velike njujorške kriminalne bande Karmajn Persiko preminuo je danas u zatvoru gdje je odslužio 33 godine od 139 godina na koliko je bio osuđen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.