Neostvarene vizije: Ovako je Tesla zamišljao 21.vek

Izvor: Press, 05.Apr.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neostvarene vizije: Ovako je Tesla zamišljao 21.vek

Tesla je govorio kako će u 21. veku zaživeti robotizacija proizvodnje, a naučna otkrića će postati prioritet
Ove godine obeležiće se 160. godišnjicu rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih pronalazača  svih vremena. Iako je iza sebe ostavio veliki broj izuma, Tesla je često razmišljao i o budućnosti. Tokom 1930-ih njega su u hotelu Gavernor Klinton u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Njujorku često posećivali novinari Njujork  Tajmsa i Tajma sa kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. veku.

Nauka će biti prioritet

Genijalni Tesla zamišljao je svet u kom će prioritet za čovečanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najcivilizovanije zemlje na svetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njemu u ovom veku taj će se prioritet promeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na bojištu, a istovremeno  će i otkrića novih naučnih istina postati važnijima odsukoba diplomata

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvatale kao vesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a sa naslovnica će vrištati slavna otkrića. 

Prehrana i zdravlje

Prema kraju svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebala biti optimalna ljudska prehrana. Sam je jedva jeo med i mleko u poslednjim danima, verujući da je to najčišći oblik hrane. Zbog takve prehrane je izgubio i na kilaži, što je doprinelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života. Sam je izbegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kafe, čaja i duvana nestati - jer jednostavno će prestati biti atraktivni, dok će se alkohol i dalje konzumirati. U njegovoj prognozi je bilo i kako će biti dovoljno žita i žitnih proizvoda da se hrani celi svijet, čak i populacija Kine i Indije koje su bujale. 

Roboti

Krajem 19. veka počeo je raditi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim je predviđanjima govorio da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. veku zauzeti mesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve. 

Osnivanje agencije za zaštitu okoline

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoline (EPA) koju ćemo videti kroz stotinjak godina, to se ostvarilo puno ranije. Tesla je govorio o higijeni i telesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. trebalo američkom predsedniku biti puno važnije od ministarstva za ratovanje (odbranu). Govorio je tada kako će deci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije.Snabdevanje vodom puno će se bolje nadzirati, a prema Tesli - samo će ludaci piti nesteriliziranu vodu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.