Najpoznatija poštanska marka na svetu sada vredi...

Izvor: B92, 18.Jun.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatija poštanska marka na svetu sada vredi...

Minijaturna poštanska marka predstavljena kao "najpoznatija na svetu", puštena u promet u 19. veku u bivšoj Britanskoj Gvajani je na aukciji u Njujorku prodata za 9.5 miliona dolara, piše "Business Insider".

Jedini primerak, One-Cent Magenta (ljubičasto-crvena marka od jednog centa), procenjen je na između 10 i 20 miliona dolara, daleko iznad sadašnjeg rekorda od 2,2 miliona dolara izdvojenih za poštansku marku, ali je na aukciji dostigao cenu od "svega" 9.5 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona dolara.

Nadmetanje je počelo sa cenom od 4.5 miliona dolara, a bilo je potrebno svega 2 minuta kako bi ona završila u vlasništvu anonimnog kupca koji je svoju ponudu izneo putem telefona.

“Sa premijom, marka je upravo prodata za 9.5 miliona dolara, što je trenutno čini najskupljom markom na svetu”, izjavio je David Reden, direktor specijalnih projekata aukcijske kuće Sotheby’s.

Ova aukcijska kuća izjavila je da je prethodni rekord nosila markica pod nazivom „Treskilling Yellow“ koja je 1996. godine bila plaćena 2.2 miliona dolara.

Sredinom XIX veka Britanska Gvajana, engleska kolonija na severnoj obali Južne Amerike, dobijala je marke brodom iz Engleske. Ali 1856. jedna je isporuka kasnila što je postavilo problem poštanskim pošiljkama u čitavoj koloniji. Šef pošte zatražio je od štampara lokalnog dnevnika "Royal Gazette" da mu proizvedu marke: poštanske marke od jednog centa i četiri centra purpurno crvene te plave marke od četiri centra.

Nekoliko maraka od četiri centa još postoji ali samo je jedan primerak One-Cent Magenta sačuvan. Markicu je otkrio 12-godišnji škotski dečak koji je živeo u Južnoj Americi, i to još 1873. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.