I što se više pominje ta ideja, toliko rastu strahovi...

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"I što se više pominje ta ideja, toliko rastu strahovi..."

U tekstu koji je objavio Njujork tajms o Kosovu navodi se da je ideja o etničkoj podeli granica “probudila stare balkanske duhove”.

Autor teksta je Mark Santora, koji podseća da su ideju o promeni granica povlačenjem novih etničkih linija kao mogućnost rešenja dugogodišnjeg spora Kosova i Srbije izneli lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Ponovna priča o granicama, podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u tekstu, pokrenuta je 10 godina od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost i njeni autori nadaju se da će tako rešiti 20-godišnje tenzije kako bi ubrzali put ka EU.

Na iznenađenje mnogih Trampova administracija naznačila je da je otvorena za taj koncept, iako bi to značilo da je propala dosadašnja američka politika koja je crtala baš te granice koje se sada menjaju, ističe Njujork tajms.

I što se više pominje ta ideja, navodi se dalje, za toliko rastu strahovi od mogućih etničkih sukoba u regionu u kom je buktao rat, najveći na tlu Evrope od Drugog svetskog rata.

“Ta ideja pretvoriće Balkan u bure baruta”, upozorio je otac Sava Janjić, iguman manastira Dečani, koji važi za oštrog kritičara ideje o razmeni teritorija, navodi Njujork tajms, i dodaje njegove reči da je to neverovatno i to da se o tome uopšte i govori jer se vrednosti Amerike i Evrope ne baziraju na etničkim podelama.

Njujorški list podseća da se na tu ideju ne gleda blagonaklono ni u EU, upozoravajući da bi to moglo da vodi u katastrofu. Međutim, dok obe strane pričaju o toj ideji, nikakav sporazum se ne postiže, a to je rekao i predsednik Srbije kada je bio na Kosovu, podseća Njujork tajms.

“Nemamo podršku evropske zajednice tako da je pozicija Srba južno od Ibra teška”, preneo je NYT Vučićeve reči.

Međutim, izgleda da bar u nekim važnim krugovima u SAD Srbija ima podršku da “istraži tu ideju”. List podeća, u tom smislu, na izjavu Džona Boltona, savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, koji je rekao da ukoliko se dve strane dogovore, SAD ne isključuju mogućnost adaptacije granice.

Otac Sava, za kog list piše da je često usamljeni glas protiv etničkih granica, za list je rekao da se sada “oseća miris baruta u vazduhu”. Iako je predsednik Srbije rekao da bi do podele teritorija trebalo da se dođe mirnim putem, otac Sava nije uveren u to: “KFOR ovde ima oko 4.000 trupa. Nadam se da ih imaju još u rezervi”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.