Laboratorija utvrdila da u sendvičima od tune iz čuvenog restorana - nema tune! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 12:36

Laboratorija utvrdila da u sendvičima od tune iz čuvenog restorana - nema tune! (VIDEO)

Veoma loš nalaz.

Laboratorijski test koji je naručio Njujork Tajms nije uspeo da identifikuje DNK tune u nizu sendviča sa tunom u sendvičari "Sabvej".

Novinar je nabavio sendviče s tunjevinom s tri prodajna mesta u Los Anđelesu, a zatim angažovao specijalizovanu laboratoriju za ispitivanje ribe. Istraživači nisu uspeli da odrede vrstu.

"Postoje dva zaključka. Prvo, toliko je obrađen da što god smo mogli da izvučemo, nismo mogli da obavimo identifikaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ili smo je dobili, a tu jednostavno nema ničega što je tuna", rekao je portparol laboratorije.

U februaru, kada je "Inside Edition" sproveo sličan test temeljen na uzorcima iz Njujorka, laboratoriju "Applied Food Technologies" sa sedištem na Floridi potvrdio je prisutnost tune.

Dva kupca u Kaliforniji su pokrenula tužbu tvrdeći da su proizvodi napravljeni od svega osim od tune.

Umesto toga, tvrde tužitelji, kontroverzni sendvič izrađen je od mešavine raznih sastojaka koji imitiraju izgled tune. "Sabvej", koji ima više od 22.000 objekata širom SAD-a, pokrenuo je pravnu akciju. Žestoko su branili svoj integritet, nazivajući nedavnu tužbu neutemeljenom.

Ranije ove godine, "Sabvej" je na svojoj veb stranici reklamirao svoju 100 odsto divlju ulovljenu tunu i ponudio 15 odsto popusta na dugačke sendviče od tune pod promotivnim kodom "ITSREAL".

Stručnjaci za morske plodove sugerišu da "Sabvej" možda nije kriv ako njegova tuna u stvari nije tuna.

"Mislim da ne bi namerno pogrešno označili tako nešto", rekao je Dejv Rudi, predsednik kompanije "Catalina Offshore Products", za Tajms. "Kupuju konzervu tune na kojoj piše 'tuna'. Ako u ovom slučaju postoji prevara, to se dogodilo u fabrici konzervirane tune", zaključio je.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

U sendviču od tunjevine naučnici nisu uspjeli da otkriju DNK tune

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jun.2021

U laboratorijskim testovima koje je naručio Njujork tajms, naučnici nisu uspjeli da pronađu tragove DNK tune u više sendviča s tunjevinom poznatog lanca brze hrane "Sabvej".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.