Komičar Džon Stjuart žestoko kritikovao članove Kongresa

Izvor: VOA, 12.Jun.2019, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komičar Džon Stjuart žestoko kritikovao članove Kongresa

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma jednoglasno je usvojio predlog zakona kojim bi se odobrilo dodatno finansiranje fonda za žrtve terorističkih napada 11. septembra do 2090. godine. Odbor je prosledio predlog na glasanje donjem domu Kongresa u punom sastavu. Dan ranije, američki komičar i TV voditelj Džon Stjuart oštro je kritikovao predstavnike u Kongresu koji nisu prisustvovali pretresu o fondu za novčanu nadoknadu pripadnicima hitnih službi koji su izašli na teren posle terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. ​Stjuart, inače borac za prava pripadnika hitnih službi koji su intervenisali 11. septembra, pokazao je na prazne stolice u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma i nazvao ih „sramotom za zemlju i mrljom u Kongresu“. Nekadašnji voditelj programa „The Daily Show“ optužio je članove odbora da pokazuju „nedopustivo nepoštovanje“ pripadnicima hitnih službi. “Vaša ravnodušnost skupo košta ove muškarce i žene i oduzima im ono najvrednije što imaju – vreme. Toga im ponestaje. Zato bi ova situacija trebalo da je obrnuta. Da ovi ljudi budu na vašim mestima, a da predstavnici u Kongresu sede ovde dole i odgovaraju na njihova pitanja – zašto je ovo toliko teško i zašto se dođavola toliko odugovlači“, kazao je Džon Stjuart. ​Više od 7 milijardi dolara odvojeno je u fond za nadoknade vatrogascima, radnicima na građevini, policiji i pripadnicima drugih službi koji su, neposredno posle napada na Svetski trgovinski centar, izašli na teren da pomognu i udisali prašinu, dim, hemikalije i opasane supstance. Zbog toga danas mnogi imaju probleme sa disanjem, digestivnim traktom, rak pluća ili druge oblike karcinoma. “Sredstva iz ovog fonda nisu karta za raj, već način da obezbedimo svoje porodice, jer inače to ne možemo. Ništa više. Rekli ste da nikada nećete zaboraviti, a mi smo tu da se postaramo da bude tako. Pozvali ste me da dođem ovde dan pre nego što počnem šestu rundu hemioterapije. Postaraću se da nikada ne zaboravite na pripadnike hitnih službi koji su intervenisali 11. septembra“, rekao je nekadašnji detektiv u njujorškoj policiji Luis Alvarez. Sekretarijat za pravosuđe je upozorio da fond ostaje bez sredstava jer u Kongresu ne postoji mehanizam da se to spreči, pre nego što ceo program istekne naredne godine. Neki od zahteva za nadoknadu su odbijeni, a oko 21 hiljada zahteva je i dalje na čekanju. Džon Stjuart i drugi zahtevaju od Kongresa da usvoji predlog zakona kojim se u narednih 70 godina obavezuju isplate iz fonda.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vatreni govor Džona Stjuarta u Kongresu

Izvor: VOA, 12.Jun.2019

Američki komičar i TV voditelj Džon Stjuart oštro je kritikovao predstavnike u Kongresu koji nisu prisustvovali pretresu o fondu za novčanu nadoknadu pripadnicima hitnih službi koji su izašli na teren posle terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.