Izvor: RTS, 01.Sep.2020, 19:09

Ko se seli taj se ne veseli – šta su najrizičnije etape selidbe Muzeja Nikola Tesla

Sada je izvesno – muzej Nikole Tesle seli se u zgradu bivše železničke stanice. U Beogradu se samo jedan muzej selio i to Narodni muzej za vreme Drugog svetskog rata. Koliko je pakovanje i transport vrednih i retkih eksponata opasno i koji su najveći rizici ove selidbe?
U Krunskoj ulici u Beogradu, u vili 51, nalazi se jedan njujorški krevet. I to ne običan, već onaj u kome je Nikola Tesla proveo poslednjih deset godina svog života. Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to, na ovoj adresi u Muzeju Nikole Tesle, sačuvane su originalne Tesline fotografije, patenti, dokumentacija, Teslina odeća i obuća, ali zbog manjka prostora nije sve izloženo.

Kako stvari stoje, Muzej će biti premešten na novu lokaciju, u zgradu bivše Glavne železničke stanice, a poduhvat će predstavljati da se svi ti eksponati na bezbedan način premeste.
"U zbirkama postoje predmeti koji su manje ili više osetljivi na uslove sredine ili rizike propadanje. Imamo neke koji su mnogo osetljivi, kao što su sitni metalni predmeti, uređaji, oraganski materijali koji su osetljivi na vlagu", objašnjava Veljko Džikić, rukovodilac Centra za preventivnu konzervaciju.
Iako će Muzej dobiti novi i veći prostor na 3.200 metara kvadratnih, jedan od problema bi mogao da bude kako će postavke Teslinih izuma izgledati, jer treba sve uklopiti i rasporediti na tako velikoj površini.
U depou Muzeja se nalazi oko 160.000 originalnih dokumenata i više od 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.000 predmeta i 50.000 novinskih isečaka. A problem depoa može da se javi i u novom prostoru zbog podzemnih voda, jer projekat za to još nije napravljen, a pri selidbi ovakve eksponate treba odmah smestiti na odgovarajuće mesto.
"Proces preseljenja može da potraje jako dugo. Najzahtevnije je pakovanje koje treba da bude profesionalno, uz korišćenje adekvatnih materijala, kutija, transportnih sredstava", kaže Džikić.
"Definitivno je najzahtevniji transport tehičke zbirke, odnosno uređaja Nikole Tesle, tako da zbog samih dimenzija, težine, gabarita problematično je izneti ih iz Muzeja", dodaje Džikić.
Procena našeg sagovornika je da bi preseljenje čitavog Muzeja moglo da traje više od mesec dana zbog osetljivih predmeta, ali i glomaznih mašina koje se nalaze u Krunskoj, a sve će se to uz obaveznu zaštitu transportovati kombijem ili kamionom.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.