[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] American, najveća avio-kompanija na svijetu, otvorila liniju za Dubrovnik

Izvor: TangoSix.rs, 04.Sep.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] American, najveća avio-kompanija na svijetu, otvorila liniju za Dubrovnik

Još početkom lipnja (juna) u članku o Koreanu u Zagrebu, najavio sam pregovore sa Americanom vezeno uz liniju za Philadelphiu. Bila je to prva informacija o konkretnim pregovorima, jel do tada se samo znalo da postoje pregovori za SAD, no svi su pretpostavljali kako se razgovaralo o liniji za New York, pa je čak i nekoliko članaka napisano na tu temu, upravo sa New Yorkom kao potencijalnom destinacijom. Prvo American, potom i činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da je linija Philadelphia neukim čitateljima ostavljali su dojam da se radi o “samo još jednoj priči”, ne baš previše realnoj. A takvih priča o “interesima” i o “sigurnim” najavama koje se nikada ne ostvare u regiji ima više desetaka godišnje.
No, obzirom na moj vrlo pouzdan izvor iz samog vrha Dubrovačke zračne luke, bilo je jasno da to nije “samo jedna od priča”. Upravo suprotno, sve skupa bilo je vrlo ozbiljno i kada je konačno objavljeno da se linija otvara, iako je isto iznenadilo širu javnost, nas nekolicina je znala da je to tek kruna dvanaestogodišnjih pregovora.
Višegodišnje pregovaranje Pregovori sa amerikancima krenuli su 2006. godine kada je tadašnji direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović, krenuo u ozbiljnu kampanju pregovora sa Deltom. Delta je bila logičan odabir jel je za Dubrovnik od 1983. letio Pan Am, kompanija čije je avione, linije i zaposlenike preuzela upravo Delta. Pan Am je imao charter letove iz SAD-a za Dubrovnik, pa čak i sa 747, ali i redovnu liniju za Frankfurt sa vlastitim 727 i 737 preko kojeg su putnici kasnije presjedali na nekoliko linija za SAD.
No, vrlo brzo Peović je iskoristio veze u AAAe-American Association of Airport Executives, koja je osnovala IAAe – International Association of Airport Executives, u kojoj je Peović bio (i još danas je) dopredsjednik, dok je Roko Tolić član boarda, a koja asocijacija mu je otvorila vrata za pregovore sa US Airwaysom u njihovom sjedištu u Phoenixu. US Airways je 2006. Delta htjela neprijateljski preuzeti, zbog čega je tadašnje pregovore sve zakompliciralo. U to vrijeme US Airways je imao velik hub u Pittsburghu, gdje je imala čak 500 letova dnevno sa 12.000 zaposlenika. Kako je Pittsburgh grad sa najvećim brojem hrvatske dijaspore isto je bilo i više nego logično. US Airways je u svakom slučaju bio zainteresiran za letove, no naglasio je da isti nisu mogući prije dolaska bitno ekonomičnijih A350 (prvi su došli 2011.), a koje je kompanija naručila, te koji su bili namijenjeni otvaranju P2P (point to point) linija. No, već iduće godine US Airways je smanjio broj letova iz Pittsburga na tek 68 dnevno i 1.800 zaposlenika, da bi potom broj letova je smanjen na tek 22 dnevno, a Pittsburg je prestao biti ne samo US Airwaysov hub, nego čak i focus city. Stoga je US Airways sve pregovaranje prebacio na svoj drugi najveći hub Philadelphiu. Dubrovniku je i ovo bilo vrlo interesantno jer je Phildelphia najveći grad Pennsylvanije države u kojoj je i Pittsburg, te  u kojoj je najveći broj hrvatskih iseljenika. Nažalost, samo tri godine od početka pregovaranja, 2009. krenula je recesija, a US Airways se našao u ozbiljnim financijskim problemima.
Te 2009. iz Dubrovačke zračne luke odlazi Tonči Peović (na mjesto CEO-a Zagrebačkog aerodroma), te pregovaranje sa US Airwaysom preuzima Roko Tolić, novi CEO ZL Dubrovnik. Tolić je US Airways feedao sa gomilom podataka o hrvatskoj dijaspori u SAD-u, već tada vrlo fascinantnom broju turista iz SAD-a u Hrvatskoj, posebno u Dubrovniku, te linijama koje je Dubrovnik imao prema SAD-u za vrijeme bivše države (neko vrijeme letjeli su Pan Am i JAT koji je iz Beograda preko Dubrovnika letio za New York, Chicago, te Montreal-Toronto).
Ipak, financijski problemi u US Airwaysu ubrzali su ujedinjenjem US Airwaysa i American Airlinesa, 2013. godine, te su svi materijali o pregovaranju Dubrovnika sa US Airwaysom prešli u American. I Dubrovnik je to jako dobro znao. Stoga su vrlo brzo povukli svoje veze, te nastavili komunikaciju sa Americanom. U siječnju 2018. na čelo ZL Dubrovnik dolazi novi CEO Frano Luetić, te preuzima i pregovore sa Americanom.
Na Routesu Europe, u travnju (aprilu) 2018. u Billbau, Španjolska, American je na pregovore sa Zračnom lukom Dubrovnik došao iznenađujuće dobro pripremljen, te su izrazili želju za pokretanje linije. Imali su gomilu podataka o Dubrovniku i Hrvatskoj, kao  i konkretna istraživanja tržišta, te potencijala linije. I tu su se stvari ozbiljno okrenule u korist Zračne luke Dubrovnik.
Od Bilbaa American i Dubrovnik su konstantno razmjenjivali mailove i podatke, da bi na koncu posao finalizirali Frano Luetić kao novi CEO ZL Dubrovnik i Gracer Hamming ispred American Airlinesa, 8. kolovoza (augusta). Ostaje još niz detalja koje treba dogovoriti prije prvog leta, u prvom redu oko opsluživanja zrakoplova, a na čemu obije strane intenzivno rade, no sama linija nije upitna. American već prodaje karte za ove letove.

Zašto baš Philadelphia? Iako se šira javnost, pa i dio strukovne javnosti pita zašto je otvorena linija prema Philadelphiji, a ne prema New Yorku, treba odmah jasno i nedvosmisleno reći da je ova linija izuzetno inteligentna i neusporedivo perspektivnija od New Yorka.
Prvi razlog je što je Philadelphia najveći grad i aerodrom u Pennsylvaniji gdje je najveća hrvatska dijaspora u SAD-u. Dugo godina se govorilo kako je Pittsburgh drugi najveći grad prema broju Hrvata, dok ga nije preskočio Split prije par godina. Radi toga je Pittsburgh i sjedište vrlo utjecajne Hrvatske bratske zajednice, najveće organizacije hrvatskih iseljenika u svijetu. Smatra se da u Pennsylvaniji ima preko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka. A upravo oni žele posjetiti zemlju svojih predaka, te sa sobom povesti prijatelje, obitelji i poslovne partnere.
Drugi razlog je što je poznata činjenica da Amerikanci ne žele presjedati izvan SAD-a. Stoga je odabir Philadelphie kao četvrtog najvećeg čvorišta (huba) Americana (veći su Dallas, Charlotte i Chicago) i više nego logičan. Philadelphia ima 29,6 milijuna putnika, od kojih 70% ostvari upravo American. American ostvari 20,5 milijuna putnika u Philadephiji, tj. oko 56.000 putnika na 421 letu dnevno. Osim Americana Philadelphia je hub UPS-a i Frontiera. American ima 74 linija iz Philadelphie, dok njegov regionalni feeder American Eagle ima još 73 linije, sveukupno 147 linija. Iz New York JFK American ima samo 103 leta dnevno i 44 destinacije, dakle tek četvrtinu Americanovih letova iz Philadelphie.
Treći razlog je što je Philadelphia glavni hub za Americanove konekcije prema Europi. American iz Philadelphie prema Europi leti na 18 destinacija, a još tri destinacije u code-share lete njegovi partneri u oneworld alijansi. Usporedbe radi American iz New York JFK ima samo 6 linija prema Europi. American iz Philadelphie idućeg ljeta, uz Dubrovnik, pokreće i sezonske linije prema Berlin Tegelu, Bologni i Edinburgu, no i zatvara linije prema Munichu, Frankfurtu i Glasgowu.
American Airlines je najveća svjetska kompanija, koja ima 948 aviona i 288 naručenih, te leti na 350 destinacija u 62 zemlje na 1174 linije. Kompanija ima 10 velikih hubova u Americi (Dallas Forth Worth, Charotte, Chicago O’Hare, Philadelphia, Miami, Phoenix, Washington National, Los Angeles, New York La Gardia i New York JFK). Kompanija ima 27 code-share ugovora i četiri jaka joint venturea (sa Britishem, Finnairom, Iberiom i JAL-om), te je članica oneworlda.
I upravo je u ovome najveća snaga ove linije. Naime, American, kao najveća tvrtka na svijetu, sama privlači potencijalne putnike. Njena veličina, utjecaj i snaga, kao i sigurnost u poslovanju, doslovce stvaraju nove putnike, one koji bez ovoga ne bi letjeli. Neusporedivo je kada za destinaciju leti neka minijaturna charter kompanija ili start-up kakvih smo imali pokušaja u regiji (Swift Air Chicago-Zagreb-Beograd, SkyGreece Toronto-Zagreb, Scanderbeg Air New York-Priština). Neusporedive su stvari i letovi neke manja nacionalna kompanijica, spram najveće kompanije na svijetu. Deseci milijuna posjetitelja njihovih stranica, tisuće agencija koje rade sa Americanom, ogromna propaganda, kao i rejting kompanije svakako su magnet za potencijalne putnike.
American Airlines će, u prvoj sezoni na ovoj liniji letjeti samo u top sezoni, od 7.6. do 27.9. i to tri puta tjedno (utorkom, petkom i nedjeljom, povratak dan kasnije). Iz Philadelphie avion kreće u 18:30 po lokalnom vremenu, te dolazi u Dubrovnik idućeg dana u 9:45. Nakon dvosatnog zadržavanja u Dubrovniku, avion kreće u 11:50, te u Philadelphiu slijeće u 16:05. Liniju će obnašati sa Boeingom 767-300ER, koji ima 209 sjedala, 28 u business klasi, 21 u premium ekonomskoj i 160 u ekonomskoj klasi. U 2019. American će iz i u Dubrovnik ponuditi 20.900 sjedala. American je managementu ZL Dubrovnik naglasio da nove linije otvara ovim najmanjim širokotrupcem u floti da smanji rizik pokretanja linije, no da će, pokaže li se linija uspješnom, preći na Boeing 787-8.
CEO Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić mi je u razgovoru rekao da ne dvoji u uspješnost ove linije obzirom da se brojka temelji na velikoj i stabilnoj brojci američkih turista u Dubrovniku, koja godišnje raste preko 30%. U Dubrovačko-Neretljanskoj županiji je u 2017. bilo 134.670 turista iz SAD-a, koji su ostvarili 386.178 noćenja. Brojke su bolje spram 2016. za 37,95% po broju dolazaka i 34,96% po broju noćenja. Turisti iz SAD-a su 2. po broju turista u Dubrovniku (prva je Velika Britanija). I tu je Dubrovnik čak duplo jači i od Zagreba koji ima 68.151 turista iz SAD-a i 143.943 noćenja. Dubrovnik i brže raste, obzirom da je Zagreb imao 27,3% dolazaka i noćenja više spram 2016. godine. Američki turisti u Zagrebu su na trećem mjestu po broju dolazaka (broj 1 su Koreanci).
Nastavi li se ovaj trend rasta američkih turista u Dubrovniku, a direktna linija će tome svakako najviše pomoći, posebno radi odbojnosti Amerikanaca prema presjedanjima, a posebno prema konekcijama izvan SAD-a, za očekivati je produžavanje sezone idućih godina, veći zrakoplovi, te povećanje frekvencija, u konačnici i otvaranje druge linija prema SAD-u.
Cargo je u Dubrovniku simboličan, tek 204 tona godišnje, i već godinama pada (2008. bio je bitno većih 997 tona). 767-300ER Americana sa 114,1 m3 cargo prostora i 43,8 tona nosivosti, kao i značajnim cargo prometom kompanije na globalnom tržištu, svakako će povećati količinu carga iz Dubrovnika. American ne spada u 25 najvećih cargo tvrtki na svijetu, cargo mu nije prioritetna djelatnost, za razliku od Emiratesa, Qatara, Koreana, Lufthanse, Singaporea i drugih kompanija, no ipak ima značajan cargo promet. U svakom slučaju veliko povećanje cargo kapaciteta iz Dubrovnika.
Važno je za naglasiti da linija Americana za Dubrovnik nije otvorena uz financijske poticaje Hrvatske turističke zajednice, te da se neće koristiti ni manji dio od planiranih 8 milijuna EUR za poticanje interkontinentalnih linija.
Zračna luka Dubrovnik biser Jadrana Prvi aerodrom je otvoren u Dubrovniku 1936. godine par kilometara južnije od današnje pozicije (Gruda). No, kako je pista bila travnata, koristila se samo tijekom ljetnih mjeseci. Prva linija Aeroputa je bila Beograd-Sarajevo-Dubrovnik, te iste 1936, a iduće godine pokrenuti su letovi i za Zagreb.
Dubrovnik je 1987. godine imao do tada rekordnih 1.460.354 putnika, od čega je 586.742 putnika bilo prevezeno na domaćim letovima. U ljeto 1991. Dubrovnik je imao linije 15 linija JAT-a, 6 linija Adrie, 4 linije Croatie, te 2 ostalih prijevoznika.


Zbog rata devedesetih aerodrom je bio zatvoren više od godine dana. 1992. aerodrom je ostvario tek 1162 putnika, a iduće godine tek 37117. 2000. aerodrom ima tek 395.498 putnika. No, potom Dubrovnik počinje rapidno rasti, pa milijun putnika prelazi 2005. a predratnu rekord dostiže 2012. godine.

Dubrovnik je tijekom rata bio potpuno opljačkan i vrlo devastiran. Po ratnim operacijama učinjeni su ozbiljni financijski napori da se ponovno pokrene promet (10. mjesec 1992.). Iako je već 1992. aerodrom osposobljen za promet, sve do 1995. obnavljala se devastirana oprema. No, odmah po tome krenulo se sa opsežnim i vrlo optimističkim projektom novog terminala i širenja kapaciteta. Projekt je prošao nekoliko faza izgradnje, te je terminal konačno dovršen ove godine, pri čemu je kapacitet aerodroma povećan na 3,5 milijuna putnika. Do 2019. će se dovršiti svi radovi na svim objektima, te na taxiwayu koji će se proširiti na istočnu stranu do kraja uzletno-sletne staze (USS). Pista je dovoljno dugačka za slijetanje Boeinga 747. Aerodrom proširuje i stajanku, kao i parkiralište, a do proljeća iduće godine biti će potpuno obnovljena i uzletno-sletna staza. Zanimljivost aerodroma je da neposredno ispod USS ima prirodni fenomen Đurovića špilju, potpuno uređenu za turiste.
Dubrovnik, za turističku zračnu luku, ima odličan omjer legacy carriera, LCC i leisure/charter kompanija.

No, po broju linija ipak većinu drže Low cost carriery (LCC), koji imaju 60 od 119 linija.

Po broju sezonskih linija prvi je easyJet, no Croatia ima više letova iz Dubrovnika, te više putnika na godišnjoj bazi.

Croatia preveze 18,4% svih putnika, slijedi je easyJet sa 13,2%, te Jet2 sa 6,2%.

ČSA otvara liniju od zime Ove godine Dubrovnik je imao čak 17 novih linija, najviše u regiji (uz Pulu), više čak i od Splita (14). Među novim linijama su i 4 linije legacy carriera (Croatia za Munich, Adria za Ljubljanu, Air France za Paris CDG i LOT za Varšavu).

Najveću novost mi je ekskluzivno priopćio Frano Luetić, CEO ZL Dubrovnik, a ta je da će češki ČSA, od početka zimskog reda letenja krenuti sa letovima na liniji Prag-Dubrovnik, dva puta tjedno.
Osim već spomenutog Americana za Philadelphiu, 2. 5. nove linije pokreće TUI i to za Cardiff i Leeds/Bradford. G.Luetić mi je najavio i nove frekvencije i linije Jet2. No, kako su najave novih linija tek počele, a najavljivat će se sve do početka veljače (februara) očekuju se još brojne nove linije sukladno trendu prošlih par godina.
Dubrovnik intenzivno pregovara sa KLM-om čiji dolazak očekuje vrlo skoro, a vode se ozbiljni pregovori i sa kanadskim Air Transatom za letove iz Toronta sa A330. ZL Dubrovnik ima velika očekivanja od konferencije u Madridu koja se održava krajem ove godine, te od idućegodišnjeg Routesa Europe.
Aerodrom bi od iduće godine trebao imati i drugog hendlera, grčku kompaniju Gold Air. Kompanija ima preko 100 avion kompanija koji ju koriste, a osim brojnih grčkih aerodroma među kojima i one najveće, obavlja hendling u Bugarskoj, Cipru i Etijopiji.
Smanjenje sezonalnosti Dubrovnik je ozbiljno poradio na smanjenju sezonalnosti, tj. povećanju linija tijekom zime. Ove godine broj linija se ozbiljno povećao. I dok je do nedavno zimi letjela tek Croatia za Rim i Zagreb, te British za London, ove zime ćemo imati ozbiljan broj linija i frekvencija iz Dubrovnika.

Ukupno 8 kompanija sa čak 10 linija i 48 tjednih polazaka (7 dnevno). Ogroman napredak u samo tri godine kada su bila samo dva prijevoznika sa tri linije i tek 25 tjednih polazaka.
Aerodrom će imati problema sa operacijama početkom zimskog reda letenja. Naime, od 9.11. do 5.12. pista će biti skraćena na samo 1.500 metara. U tom periodu kompanije će koristiti manje avione, pa će tako Croatie koristiti Q400, te eventualno i iznimno A319 (još nije donesena odluka). Probleme sa operacijama će imati kompanije koje u flotama imaju isključivo velike jetove, kao što su Vueling i Turkish, pa postoje mogućnosti otkazivanja letova u tom periodu. Nakon toga do 15.3. pista će biti otvorena na 2.500 metara, a nakon toga u svih 3.300 metara.
Iako Dubrovačka zračna luka raste sporije od Splitske i razmak se sve više povećava, kompanije koje dovode svakako su izuzetno dobre i postavlja izvrsne temelje za kvalitetan duži rast, te stvaraju ozbiljnije potencijale. Konačno, Dubrovnik je istinski biser turizma ne samo Hrvatske i Europe, nego je na svim ljestvicama svijeta na samom vrhu. Stoga ne treba čuditi ovako velik odaziv novih kompanija, među kojima i brojne vrhunske kompanije. Dubrovnik je, za razliku od Splita, privukao čak dvije kompanije koje svoj razvoj temelje na konekcijama prema Aziji i Africi, a to su flyDubai koji je u bliskoj suradnji sa Emiratesom, te Turkish. Americanova linija prema Philadelphiji nije samo uzdigla Dubrovnik spram neposredne okoline (Split, Sarajevo, Mostar, Tivat, Podgorica, Tirana), nego ga je istinski istakla u cijeloj regiji. Privući najveću kompaniju na svijetu ogroman je pomak, iskorak kakvih vrlo malo ima u regiji.

The post [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] American, najveća avio-kompanija na svijetu, otvorila liniju za Dubrovnik appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.