Izložba Maison Barilli: Belgrade/New York od četvrtka u Beljanskom

Izvor: Radio 021, 05.Sep.2018, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Maison Barilli: Belgrade/New York" od četvrtka u Beljanskom

Izložba "Maison Barilli: Belgrade/New York" biće otvorena u četvrtak, 6. septembra, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ovom izložbom, u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno obeležava Dane evropske baštine 2018, sa temom "Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja".

Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića "Modna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)", koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke. Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog Voga, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica. Posetioci izložbe će biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara.

Otvaranje je u 19 časova.

Posetioci će biti u prilici da vide i kreacije modnih dizajnera Zvonka Markovića i Dragana Smiljanića nastale po uzoru na veo kao referentni simbol likovnog i modnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.