Iza zatvorenih vrata: Rusija protiv rezolucije Japana

Izvor: B92, 17.Nov.2017, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iza zatvorenih vrata: Rusija protiv rezolucije Japana

Njujork -- Savet bezbednosti UN ponovo se sastao kako bi raspravljao o produžetku mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji za mesec dana.

Nakon što ni ruska ni američka rezolucija nisu dobile podršku u Savetu bezbednosti UN, članice SB UN razgovarale su o japanskoj rezoluciji o produžetku mandata misije iza zatvorenih vrata, prenosi AP.

Međutim, Rojters navodi, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na nekoliko diplomata saveta, da se Rusija protivi japanskom nacrtu rezolucije SB UN da se produži za mesec dana međunarodna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Dok su se odvijali pregovori iza zatvorenih vrata o nacrtu teksta, Rusija je svojim kolegama u Savetu, koji broji 15 članica, poručila da ne može da prihvati nacrt rezolucije, da ne želi da telo pokaže lažno jedinstvo i ne želi da troši ičije vreme, tvrde diplomate koje su tražile da ostanu anonimne.

Ambasador Francuske u UN Fransoa Delatre nazvao je japanski nacrt rezolucije "pragmatičnim predlogom koji može da otvori vrata da se izađe iz pat pozicije", dodaje AP.

U nacrtu rezolucije traži se od generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i šefa Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja da podnesu predloge u roku od 20 dana o strukturi i metodama rada tela stručnjaka Zajedničkog istražnog mehanizma.

Navodi se da bi predlozi trebalo da odražvaju poglede članica Saveta, koje su duboko podeljene.

Kako je ranije objavljeno, ni ruska ni američka rezolucija o produžetku mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja u Siriji nisu dobile podršku u Savetu bezbednosti UN.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja najpre je povukao svoj nacrt, pošto nije postignut dogovor na sednici SB UN da se o njemu glasa posle američkog nacrta.

Nakon toga na glasanje je podnet nacrt rezolucije SAD. Dokument je dobio podršku 11 zemalja, a protiv su bile Rusija i Bolivija, dok su Kina i Egipat bili uzdržani.

Zatim je Bolivija ponovo podnela rusko-kinesku rezoluciju i zatražila glasanje, ali je ovaj predlog dobio samo četiri pozitivna glasa uz sedam negativnih, a četiri zemlje su se uzdržale.

Za usvajanje rezolucije potrebna je podrška devet članica, a da pri tome stalne članice ne ulože veto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bitka za Siriju: Rusija protiv rezolucije Japana

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2017

Savet bezbednosti UN ponovo se sastao kako bi raspravljao o produžetku mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji za mesec dana...Nakon što ni ruska ni američka rezolucija nisu dobile podršku u Savetu bezbednosti UN, članice SB UN razgovarale su o japanskoj rezoluciji o produžetku...

Nastavak na Vesti-online.com...

ZASEDANJE SB UN Novi razgovori o Siriji, Rusija protiv japanske rezolucije

Izvor: Blic, 17.Nov.2017

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće o rezoluciji Japana da se za jedan mesec obnovi mandat međunarodnog tima za istragu o napadu hemijskim oružjem u Siriji, ali diplomate kažu da je Rusija protiv te odluke...Kako ocenjuje Rojters, još uvek nije jasno da li će Rusija po drugi put iskoristiti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.