Još dva sumnjiva paketa upućena demokratama u SAD, uhapšen osumnjičeni

Izvor: RTS, 26.Okt.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još dva sumnjiva paketa upućena demokratama u SAD, uhapšen osumnjičeni

Pronađena su još dva sumnjiva paketa koja su upućena istaknutim demokratama, nekadašnjem direktoru obavaštajne službe Džejmsu Klaperu i senatoru Koriju Bukeru. Uhapšen osumnjičeni da je povezan sa slanjem sumnjivih paketa ove nedelje. Preti mu 48 godina zatvora.
Federalne vlasti uhapsile su osumnjičenog da je povezan sa slanjem sumnjivih paketa zvaničnicima ove nedelje, javio je Si-En-En >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozivajući se na više izvora iz snaga bezbednosti.

Uhapšen je identifikovan kao Cezar Sajok (56), koji je ključni i moguće jedini osumnjičeni u tom slučaju, izjavio je neimenovani policijski zvaničnik, javlja Rojters.
Taj zvaničnik je, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao da se hapšenje dogodilo na parkingu prodavnice auto-delova u gradu Plantejšon na Floridi.
Iz američkog ministarstva pravde saopštili su da muškarcu osumnjičenom da je poslao najmanje 14 paket-bombi kritičarima predsednika SAD Donalda Trampa preti kazna od 48 godina u zatvoru.
Ranije danas, pronađena su još dva sumnjiva paketa koja su upućena istaknutim demokratama, nekadašnjem direktoru obavaštajne službe Džejmsu Klaperu i senatoru Koriju Bukeru.

Klaper je rekao da je jasno da su paketi s bombama dostavljeni na adrese istaknutih demokrata i drugih kritičara američkog predsednika Donalda Trampa, predstavljaju akt domaćeg terorizma.
U intervjuu za Si-En-En, u kojem radi kao analitičar, Klaper je rekao da nije iznenađen da je i on bio na meti i okarakterisao taj incident kao "ozbiljan", prenosi Rojters.
Sumnjivi paket upućen Bukeru je presretnut u Južnoj Floridi, a FBI je rekao da je "sličan po izgledu" ostalim paketima koji su bili namenjeni istaknutim demokratama i medijskim predstavnicima, preneo je Si-En-Bi-Si.
Si-En-En je takođe javio da njujorška policija istražuje i odvojeni slučaj sumnjivog paketa u jednoj pošti u tom gradu.
Više paketa sa improvizovanim bombama presretnuto je u proteklih nekoliko dana u SAD.
Ranije je saopšteno da je broj poslatih sumnjivih paketa sa eksplozivnim napravama ručne izrade porastao na 12.
Paketi su, između ostalih, bili namenjeni bivšem predsedniku Baraku Obami, bivšoj predsedničkoj kandidatkinji Hilari Klinton, ali i Si-En-Enu.
Nijedna bomba nije eksplodirala i niko nije povređen.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.