Fitch snizio rejting Saudijske Arabije zbog vojnih napetosti

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Sep.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fitch snizio rejting Saudijske Arabije zbog vojnih napetosti

NEW YORK - Agencija za kreditne rejtinge Fitch snizila je u ponedjeljak rejting Saudijske Arabije za jednu razinu zbog pojačanih geopolitičkih i vojnih napetosti u regiji Perzijskog zaljeva nakon nezapamćenih napada na saudijsku naftnu industriju.

Dugoročni rejting zemlje u stranoj valuti snižen je s 'A plus' na 'A', uz stabilnu prognozu, objavila je agencija Fitch.

Napad dronovima i projektilima na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dva ključna postrojenja, uključujući najveću u svijetu rafineriju u Abqaiqu 14. rujna, prepolovio je saudijsku proizvodnju nafte, podsjeća AFP.

"Premda je naftna proizvodnja u potpunosti obnovljena do kraja rujna, smatramo da postoji rizik daljnjih napada u Saudijskoj Arabiji koji bi mogli rezultirati štetama u gospodarstvu", stoji u Fitchevom priopćenju.

"Zbog posljednjeg napada izmijenili smo naše ocjene ranjivosti infrastrukture saudijskog gospodarstva na regionalne vojne prijetnje", pojašnjavaju u agenciji.

Izmijenjena je i ocjena o kontinuiranom pogoršanju saudijske fiskalne i vanjskotrgovinske bilance i o ranjivosti na regionalne vojne prijetnje.

Iako su odgovornost za napade preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Teheran.

Huti su izveli na desetke napada dronovima i projektilima na mete u Saudijskoj Arabiji, uključujući naftna postrojenja.

"Prema našem mišljenju, Saudijska Arabija ranjiva je na eskalaciju geopolitičkih napetosti s obzirom na njezin naglašeni stav u vanjskoj politici, uključujući blisku povezanost s američkom politikom prema Iranu i kontinuiranu upletenost u rat u Jemenu", kažu u Fitchu.

"Smatramo da postoji opasnost da SAD i Saudijska Arabija budu uvučene u dublji sukob s Iranom", zaključuju u agenciji Fitch.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.