Fića zvezda izložbe u MoMA kao primer dobrog dizajna FOTO

Izvor: B92, 15.Dec.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Fića" zvezda izložbe u MoMA kao primer dobrog dizajna FOTO

Njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) je jedan od najuticajnijih na svetu, a izabrao je klasik Fiat 500 F kao deo izložbe "Vrednosti dobrog dizajna" koja počinje 10. februara i traje do 27. maja 2019.

Izložba se fokusira na predmete koji su bili i vrhunski dizajnirani ali i pristupačni širim masama.

Izbor Fiata 500 F nije bila slučajnost, jer je ovo bio najpopularniji model od originalnog Nuova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 500 tokom 18 godina proizvodnje od 1965. do 1972.

"Fića" je ikona italijanskog stila koji nikad ne izlazi iz mode i koji je tokom decenija stekao obožavaoce širom sveta zbog svoje snažne "ličnosti".

Dizajnirao ga je Dante Đakoza na osnovu čuvenog Topolina iz 30-ih godina prošlog veka, a u vozilo dogačko samo tri i široko tek 1,3 metara sa motorom od 500cc pozadi uspeo je da obezbedi mesta za vozača i troje putnika i prtljažni prostor ispod haube.

Iako je stvorio automobil koji je mobilizovao Italiju sa skoro 4 miliona prodatih jedinica u periodu od 1957. do 1975, Đakoza je žalio što nije bio ambiciozniji u dizajnu.

Razmatrao je motor u prednjem delu vozila sa prednjim pogonom, ono što je kasnije ser Alek Isigonis učionio napravivši Mini.

Đakoza je opisao da ga je potresao uspeh Minija uprkos ogromnoj popularnosti njegovog dizajna u Italiji. Ali, s obzirom da je MoMA izabrala Fiat 500, a ne Mini, kao najbolji primer jednostavnog, efikasnog i večnog dizajna.

U ovoj izložbi MoMA biće izloženi čuveni predmeti industrijskog dizajna preko elektronskih aparata, sportske opreme, igrački do vozila od 1930-ih do danas.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.