FIFA sprema novu bombu, udarac na menadžere i velike klubove!

Izvor: Sportske.net, 25.Sep.2019, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIFA sprema novu bombu, udarac na menadžere i velike klubove!

Nema potvrde, ali "Njujork Tajms" donosi priču o novim, revolucionarnim promenama...

Kada "Njujork Tajms" piše o fudbalu, stvari su ozbiljne i proverene.

Ovoga puta radi se o čvrstoj nameri FIFA da spreči da agenti upravljaju tržištem i uzimaju masne provizije, ali i da najveći klubovi sistemom kupovine i pozajmica manipulišu igračima.

O čemu se radi?

Primer Mina Rajole >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << je ilustrativan. Za transfer Pola Pogbe iz Juventusa u Junajted uzeo je oko 40 miliona evra, od oba kluba, kao posrednik u prodaji, ali i kupovini. Dakle, zastupao je obe strane, što deluje nelogično, ali tako funkcioniše i Žorge Mendeš.

Od sada neće biti moguće sedeti na dve stolice, a najveća provizija biće 3% kada delujete na strani kluba koji kupuje, odnosno 6% kada posredujete u ime kluba koji prodaje igrača.

Jasno, agenti će probati da nađu način da zaobiđu pravila, ali to će biti rizično. FIFA pokušava da ograniči količine novca na provizije koje iznose oko 2 milijarde dolara u poslednjih pet godina.

Što se tiče druge planirane operacije, o njoj se priča već dugo. Timovi poput Sitija, Čelsija i Juventusa kupuju fudbalere za mali novac, kako bi sprečili ostale da se pojačaju, onda ih ustupaju na pozajmice manjim klubovima, svesni su da ih nikada neće vratiti u tim.

Tako kasnije ostvaruju profit, Juventus je recimo prodao Orsolinija, Audera, Mandragoru i nekoliko manje poznatih igrača, koji su bili na pozajmicama i jasno je da će se vrlo teško vratiti u klub.

Od sada će, ako prođe predlog FIFA, samo 8 igrača naredne sezone moći da budu pozajmljeni (radi se o fudbalerima do 21 godine), a taj broj će biti smanjen na 6, od 2022.

Nastavak na Sportske.net...






Povezane vesti

FIFA sprema udar na menadžere i velike klubove

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2019

Ugledni "New York Times" piše o čvrstoj namjeri FIFA da spriječi da agenti upravljaju tržištem i uzimaju masne provizije, ali i da najveći klubovi sistemom kupovine i pozajmica manipulišu igračima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.