Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojici Amerikanaca Nobelova nagrada za ekonomiju

Nobelova nagrada za ekonomiju je danas dodeljena dvojici američkih univerzitetskih istraživača.

Vilijem Nordhaus s Univeryiteta Jejl je nagrađen jer je u dugoročnu makroekonomsku analizu uključio promenu klime, a Pol Romer s Unverziteta Njujorka je nagrađen za integrisanje tehnoloških inovacija takođe u makroekonomiske studije.

Njih dvojica će podeliti novčani iznos Nobelove nagrade od devet miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << švedskih kruna (jedan milion dolara).

Dodelom nagrade za ekonomiju je zaključen ovogodišnji ciklus podele Nobelovih nagrada.

Nagrade za ekonomiju nije bilo na spisku švedskog industrijalca Alfreda Nobela koji je testamentom uveo niz nagrada. "Memorijalna Nobelova nagrada za ekonomske nauke" je uvedena sedam decenija kasnije, odlukom Centralne banke Švedske, i prvi put dodeljena 1969. godine.

Postoji debata o tome da li je ekonomija "istinska nauka" u smislu po kojem se Nobelove nagrade dodeljuju za konkretna dostignuća u medicini, hemiji i fizici. Ta nagrada se često dodeljuje za visoko apstraktne radove o ekonomiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvojici Amerikanaca Nobelova nagrada za ekonomiju (VIDEO)

Izvor: Beta, 08.Okt.2018

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je danas američkim univerzitetskim istraživačima Vilijemu Nordhausu i Polu Romeru za uključivanje tehnoloških inovacija i klimatskih promena u makroekonomske analize.Nordhaus s Univerziteta Jejl je nagradjen za uključivanje pomena klime u dugoročnu makroekonomsku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.