Izvor: Radio 021, 03.Mar.2021, 11:34

Dr Jovanović o tome da li su u Srbiju stigli njujorški i južnoafrički sojevi kovida

U Srbiji još nisu registrovani ni njujorški, a ni južnoafrički soj korona virusa koji su stigli u Hrvatsku. U našoj zemlji je za sada prisutan samo britanski soj, i ono što zabrinjava jeste da se njegov udeo među obolelima povećava, kaže za Telegraf.rs prof. Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba.

U Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su, sa druge strane, registrovana tri nova soja korone. Kako je juče izjavio direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak, potvrđeno je prisustvo britanskog, njujorškog i južnoafričkog soja korona virusa.

"Imali smo ranije osam potvrđenih britanskih sojeva i tri potvrđena u Infektivnoj klinici. Sad smo od 300 uzoraka dobili potvrdu na 60 pozitivnih na britanski soj, dva soja iz Njujorka i tri južnoafrička soja", rekao je Capak i dodao da su sve tri osobe bile na izletu u Zanzibaru. "Za dve imamo potvrdu da su bile u Zanzibaru krajem januara i one nisu prenele bolest, a za jednu osobu čekamo potvrdu, ta je osoba bila u Zanzibaru u februaru", rekao je Capak.

Za razliku od Hrvatske, u Srbiji je prisutan samo britanski soj.

Prof. dr Jovanović kaže za Telegraf.rs da britanski soj u našoj zemlji još nije postao dominantan, ali da je sve prisutniji i da je pokazao da se brzo prenosi.

"Povećava se udeo britanskog soja među obolelima. Sve češće se registruje, i ono što je primećeno jeste da se brzo prenosi", kazala je Jovanović.

Britanski soj korona virusa u Srbiji je otkriven u januaru, a donela ga je žena iz Novog Sada, koja je doputovala iz Londona.

"Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid-19 urađen krajem decembra na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinarskom specijalističkom institutu 'Kraljevo', ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja", kazala je tada profesorka dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakuleteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača u studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov2 virusa u Srbiji.

Iskustvo Hrvatske poziva na oprez prilikom putovanja, s obzirom na to da su novi sojevi uneti iz inostranstva. Dok mnoge zemlje traže obavezan PCR test, čak 16 to ne zahteva za naše državljane.

Bez testiranja naši građani mogu da idu u Crnu Goru, a prema podacima Ministarstva spoljnih poslova mogu i u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, na Jamajku, u Kolumbiju, na ovom spisku su i Kostarika, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, San Marino, Severna Makedonija, Sudan, Tanzanija i Centralnoafrička Republika.

Autor: Telegraf.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Dr Belojević: "Srbija nije na pustom ostrvu, trend opadanja oboljevanja će doći i kod nas" VIDEO

Izvor: B92, 04.Mar.2021, 10:51

S nestrpljenjem čekamo sutrašnji dan i odluku Kriznog štaba. Prof. dr Goran Belojević sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu nije preterano zabrinut za trenutnu epidemiološku situaciju, jer u svetu postoji trend pada i obolevanja i umiranja..."Srbija je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.