Digitalna trgovina stvorila haos: Milioni paketa izazivaju saobraćajne gužve i zagađenje

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalna trgovina stvorila haos: Milioni paketa izazivaju saobraćajne gužve i zagađenje

Njujork -- Kupovina putem interneta poremetila saobraćaj u Njujorku, bezbednost na putevima i dovela do zagađenosti vazduha, pokazuju ispitivanja instituta za saobraćaj.

U Njujork, naime, svakog dana stiže milion i po paketa sa robom kupljenom preko interneta, ali probleme s robom kupljenom na takav način imaju i svi veći gradovi u svetu.

Porudžbina putem Amazona počinje pritiskom na jedno dugne tastature na kompjuteru, a dva dana kasnije, a uz doplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i istoga dana, paket stiže na određenu adresu. To izgleda veoma jednostavno, ali ispitivanja koja su obavljena pokazala su da firme koje se bave isporučivanjem tako kupljene robe imaju bezbroj problema, kojima se pozabavio "Njujork tajms".

Da bi se na vreme isporučila roba poručena preko interneta, velike kompanije koje se bave takvom trgovinom imaju bezbroj problema.

Saobraćajni kolaps

Kamioni sa robom koju treba isporučiti parkiraju se u dva reda i čak na raskrsnicama u Njujorku, pa je policija registrovala samo prošle godine 471.000 prekršaja zbog parkiranja, što je za 34 odsto više u odnosu na 2013. godinu. Glavni put za kamione koji treba da uđu na Menhetn vodi preko mosta Džordž Vašington kada ulaze iz pravca Nju Džersija, gde su inače najbliža skladišta i taj put je najzagušeniji u celoj zemlji. Kamioni koji se kreću prema mostu voze 23 milje na sat, što je pet milja sporije nego pre pet godina.

Usporavanju saobraćaja doprineli su i automobili koji voze kao "uberi", ali najviše usporavaju kamioni, tako da automobili u najprometnijim delovima Menhetna voze brzinom od sedam milja na sat, koliko brzo se kreću i oni koji trče po parkovima i trotoarima, a što je za 23 odsto sporije nego početkom decenije.

Borba za skladišta

Četvrti poput Red Huka u Bruklinu, inače, zauzela su skladišta za čuvanje robe koja treba najbrže da se isporuči. Trenutno se na periferiji Njujorka grade skladišta na oko 185.800 kvadratnih metara. Na toj površini će biti izgrađeno i najveće skladište u SAD. Samo Amazon je tokom leta sagradio dva nova skladišta.

Neverovatne promene su za kratko vreme pogodile Njujork, jer su privatni trgovački lanci koji prodaju samo putem interneta sagradili svoja skladišta i svoje mreže distribucije robe bez građevinskih dozvola, pa čak i bez znanja gradskih vlasti, otkrili su novinari "Njujork tajmsa".

Vlasti se trude da pronađu nova skladišta i da obezbede barem parking za kamione da ne bi remetili gradski saobraćaj, pre svega kretanje gradskih autobusa. Jedno od rešenja za isporuku robe jeste i korišćenje vodenih puteva, jer Menhetn je okružen vodom.

Prosečne isporuke njujorškim domaćinstvima su se utrostručile od 2004 do 2017, prema podacima Instituta za praćenje kretanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ONLAJN KUPOVINA STVARA HAOS Milioni paketa remete saobraćaj i izazivaju zagađenje

Izvor: Blic, 28.Okt.2019

Kupovina putem interneta poremetila je saobraćaj u Njujorku, bezbednost na putevima, ali i zagađenost vazduha, pokazala su ispitivanja Gradskog instituta za saobraćaj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.