Da li je UDBA organizovala teroristički napad u Njujorku?

Izvor: B92, 06.Jan.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je UDBA organizovala teroristički napad u Njujorku?

Godišnjica terorističkog napada na njujorški aerodrom ponovo je postavila pitanje kakvu ulogu je tu imala tajna policija Josipa Broza Tita.

Protekle nedelje obeležena je 40. godišnjica jednog od najvećih terorističkih napada u američkoj istoriji, u bombaškoj akciji na njujorškom aerodromu La Guardija 29.decembra 1975. godine ubijeno je 11 ljudi, a ranjeno 74.

Toliko godina kasnije, istraga nije donela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razrešenje slučaja, niti naznaku ko bi mogao da stavi bombu jačine 25 štapina dinamita u ceo za prtljag centralnog terminala.

Njujorška policija je imala veoma malo podataka, mesto zločina nije koristilo istrazi, ali je otkriveno da je bomba bila grubo napravljena i da je imala primitivan tajmer. Nikada do sada nije utvrđeno ko je odgovoran za to.

“Terorizam je i tada bio prisutan, ali masovna ubistva nisu postojala. Teroristi su uglavnom slali političke poruke. Slučaj LAGBOMB, kako ga je FBI nazvao je bio drugačiji. Istražni timovi su došli do ideje da je napad slučajno izveden, da je bomba bila pogrešno podešena i da je trebalo da bude aktivirana u praznom terminalu ili negde u blizini“, piše Obzerver.

Ipak, ključ za istragu se pojavio godinu dana kasnije, 10. septembra petorica otmičara preuzeli su kontrolu nad avionom koji je sa La Guardije krenuo ka Čikagu.

“Rekli su da imaju bombu, ali se to ispostavilo kao neistina. Oni su se borili za slobodnu Hrvatsku, bili su protiv komunističke Jugoslavije, koja je bila na neki način saveznik SAD i NATO u Hladnom ratu. Oni su tražili da se njihova prohrvatska poruka prosledi kroz američke novine. Naveli su da su ostavili bombu na jednoj železničkoj stanici u Njujorku. Lider grupe, 30-godišnji migrant Zvonko Bušić, bio je povezan sa organizacijom OTPOR. Predvodio je akciju otmice aviona, letelica je sletela u Montreal, na Island i na kraju u Pariz, gde su se teroristi predali policiji. Putnici nisu bili povređeni, a Bušić se veoma lepo ophodio prema policajcima“, dodaje Obzerver.

Ističe se i da je bomba zaista postojala na njujorškoj železničkoj stanici, a pri detoniranju bombe jedan pripadnik specijalne jedinice je stradao.

“Bušić je priznao da je oteo avion, rekao je da nije želeo da naudi Amerikancima, naročito ne njujorškim policajcima. Istražitelji su ga onda pitali o slučaju LAGBOMB. Bušić je rekao da je 29. decembra bio na tom aerodromu, a istraga se ponadala da će dobiti njegovo priznanje da je učestvovao u napadu“, dodaje Obzerver.

Hrvat je osuđen na 32 godine zatvora zbog otmice aviona, ali dokaza da je učestvovao u napadu na aerodrom nije bilo.

“Insistirao je da je loše shvaćen u prvom ispitivanju. Njujorška policija je bila skeptična i sumnjala je da FBI ne želi da sazna šta se zaista događa u hrvatskoj organizaciji OTPOR. Sredinom ’70. godina, njujorška policija se našla u središtu rata organizacije OTPOR i drugih antijugoslovenskih grupa. U Americi, Kanadi, Australiji i u Zapadnoj Evropi, gde god je bilo Jugoslovena kovane su zavere protiv maršala Tita. Kao odgovor, Tito je uspostavio tajnu policiju koja je pokrenula globalnu akciju protiv neprijateljske emigracije. Od ’60. do ’90. godina 20. veka, UDBA je ubila oko stotinak ljudi, a desetine tih akcija je obavljeno u SAD. Slučajevi nikada nisu rešeni“, piše Obzerver.

Navodi se da su Titovi špijuni potom uspostavili saradnju sa zapadnim kontraobaveštajnim službama, uključujući i FBI.

“Kada god bi agent UDBA stigao u Ameriku, on bi ponudio saradnju FBI, koja je tražila informacije o emigrantskoj zajednici. Sa dozvolom FBI, ubica bi bio slobodan da uradi šta već treba i da ode. OTPOR je toliko bio na udaru UDBA, da je teško reći koje terorističke akcije u SAD su bile zaista delo zvaničnog Beograda. Nekoliko godina po hapšenju Bušića, FBI je uništio mrežu organizacije OTPOR, održana su i dva suđenja, a optuženi su govorili da im je sve smestila UDBA“, dodaje Obzerver.

U tekstu se ističe da to zvuči kao loš scenario za film, ali je ustvari to veoma moguće.

“Istovremeno se vodilo suđenje u Australiji, optuženi Hrvati su govorili da su žrtve zavere UDBA. To se potom ispostavilo kao istina. Šta se onda dogodilo u slučaju LAGBOMB? Bušić je godinama govorio da nema veze sa tim, a glasine koje su se proširile kroz špijunske krugove na Balkanu navodile su na scenario po kom je bombu na aerodrom La Guardija postavila UDBA. Neimenovani veteran UDBA je čak rekao da je pravi bombaš bio plaćenik UDBA i FBI, kao i da je potom dobio zaštitu američkih obaveštajaca“, piše Obzerver.

U osvrtu na ovu teoriju takođe se ističe da ima elemenata za filmove B produkcije, ali i da ne može biti potpuno odbačena.

“Godinu dana po hapšenju Bušića, plaćenik UDBA je ubio srpskog aktivistu u Čikagu, izbo ga je nožem, a potom usmrtio i ćerku njegove supruge. Vrlo je verovatno da je ubica bio doušnik FBI, a izvori iz UDBA su naveli da ga FBI štiti i da on živi u Americi pod novim identitetom, bez opasnosti od hapšenja. Da li je FBI isto uradila sa organizatorima napada na aerodrom? Ko je zaista to učinio? Više od četiri decenije posle toga izgleda da se istina nikada neće saznati“, zaključuje Obzerver.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.