Četiri Vučićeve pobede u Njujorku i šta one donose Srbiji (FOTO)

Izvor: Press, 22.Sep.2017, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri Vučićeve pobede u Njujorku i šta one donose Srbiji (FOTO)

Kada se sve sabere bilo je sve skupa u poslednjih nekoliko godina najuspešniji nastup Srbije i potvrda njene pozicije neutralne politike, nezavisnosti i ugleda koji je u porastu - rekao je diplomata Milivojević.
Foto: Tanjug/AP
Boravak delegacije Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem u Njujorku povodom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija se privodi kraju. Već sada se naslućuju više >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nego uspešni rezultati posete, koji su ogledaju pre svega u više od 30 bilateralnih susreta Vučića sa najvažnijim svetskim liderima, ali i zbog pobede Srbije u vezi sprečavanja Kosova da postane član Interpola. Po svemu sudeći, dogovori napravljeni tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama će u narednom periodu tek pokazati kakav ugled i položaj naša država i administracija uživaju u svetu. 
U protekla četiri dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić je vodio više nego živu diplomatsku aktivnost u Njujorku. Sastao sa preko 30 šefova država, vlada i ministara sa svih meridijana.
Međutim, osim zvaničnih događaja u zgradi svetske organizacije, treba imati u vidu i susrete i razgovore na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poput prijema koji je priredio predsednik SAD ili poslovnog foruma u organizaciji Majkla Blumberga, na kojima su zapravo i ostvareni najznačajniji kontakti.
PRVA POBEDA

Boravak u Njujorku bio je prilika i za prvi susret predsednika Vučića i predsednika Trampa. Na prijemu koji je lider SAD priredio za šefove država i vlada učesnike Generalne skupštine UN, Vučić je uputio poziv Trampu da poseti Srbiju, što je on i prihvatio.
Takođe, Vučiću se pružila prilika da sa najvažnijim liderom zapadnog sveta duže razgovara od drugih zvanica, čime se otvorio prostor da mu iznese razloge zašto treba da dođe u našu zemlju.
DRUGA POBEDA

Tokom Poslovnog foruma "Blumberg Global", predsednik Vučić razgovarao je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je, rekao "znam da si veliki lider, čuo sam za uspešne reforme koje ste sproveli", a prema svedočenju samog Vučića i podvukao da Srbija "može da računa na podršku Francuske na evropskom putu".
Francuski predsednik je ovom prilikom rekao da planira da u prvom tromesečju sledeće godine poseti Srbiju.
TREĆA POBEDA

Tokom boravka u Njujorku, kao tačan datum posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana određen je 10. oktobar. Ova poseta je značajna zbog sve većeg ulaganja turskih investitora, koji podstiču razvoj delova Srbije su do skora bili označeni kao nerazvijeni.
- Poseta turskog predsednika Erdogana Srbije imaće pre svega naglašenu ekonomsku, pa tek onda političku dimenziju. On dolazi sa nekih 150 privrednika i ozbiljnim ambicijama da se odnosi Srbije i Turske značajno podignu - objašnjava Milivojević.
ČETVRTA POBEDA

U svom govoru pred Generalnom skupštinom UN, predsednik Vučić je istakao je naš nacionalni prioritet političko rešenje za Kosovo. Upravo zahvaljujući diplomatskim naporima naših zvaničnika, čija je kruna bio nastup u Njujorku, privremeni organi samouprave u Prištini su odustali od apliciranja za članstvo u Interpolu, dok tri nedelje pred Izvršni savet UNESKO, još nije podneta prijava da Kosovo postane član.
Vučić je u svom obraćanju pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.