Brnabić: Nesmanjeno prisustvo Unmika od ključnog značaja

Izvor: RTS, 26.Sep.2018, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nesmanjeno prisustvo Unmika od ključnog značaja

Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti, izjavila je u Njujorku predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ističe da je za našu zemlju od ključnog značaja očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji, te da je stoga važno nesmanjeno prisustvo Unmika u južnoj srpskoj pokrajini.
Ana Brnabić je, u obraćanju na skupu na visokom nivou "Akcija za mir", posvećenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, zahvalila generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu na posvećenosti jačanju mehanizama UN za očuvanje i izgradnju mira u svetu.

"Mirovne operacije jedan su od ključnih instrumenata kojima UN jačaju svoju ulogu u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti", rekla je Brnabićeva.
Istakla je da Srbija snažno podržava napore Ujedinjenih nacija u očuvanju mira i bezbednosti.
"Danas, više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija i Evropske unije", naglasila je premijerka i dodala da je ponosna što je Srbija lider u regionu Zapadnog Balkana i deveta među evropskim zemljama po broju učesnika u mirovnim misijama.
Premijerka je rekla da je za Srbiju veoma važno i to što je jedna od misija UN, Unmik, uspostavljena Rezolucijom SB UN 1244, na teritoriji naše zemlje.
"Nesmanjeno prisustvo Unmika na Kosovu i Metohiji bez promene mandata je od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u našoj južnoj pokrajini", naglasila je Brnabićeva.
Istakla je da Unmik deluje u izuzetno kompleksnom političkom i bezbednosnom okruženju i da je zato neophodno da se angažovanje nastavi u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.
Na sastanku "Akcija za mir" govorili su brojni visoki svetski zvaničnici, između ostalih i francuski predsednik Emanuel Makron i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.
Ekonomske teme na agendi 
Ekonomske teme i razgovori o poslovnoj saradnji s predstavnicima brojnih svetskih kompanija danas su na agendi predsednice Vlade, koja je sa delegacijom Srbije u Njujorku.
Posetu SAD premijerka Srbije nastavlja učešćem na Blumbergovom poslovnom forumu, koji okuplja predstavnike politike i biznisa iz celog sveta – a koji su se već okupili na Ist Riveru povodom zasedanja Generalne skupštine UN.
Premijerka će tu priliku iskoristiti i za razgovore sa predstavnicima nekih od najmoćnijih kompanija iz celog sveta.
Ana Brnabić je već imala brojne susrete na marginama Generalne skupštine UN, između ostalog sa premijerima Holandije, Belgije i Norveške, a očekuje je i razgovor sa predsednikom Švajcarske.
"Mislim da imamo jako dobru komunikaciju, komunikacija sa kabinetom premijera Rutea će se nastaviti. Nama je takođe u interesu da imamo sve bolju ekonomsku saradnju sa Holandijom. Imamo velike i kvalitetne holandske investitore u Srbiji i nadam se da će se to u mesecima pred nama i produbiti", rekla je Brnabićeva.
Predsednica Vlade Srbije će u četvrtak održati i govor pred GS UN.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas ekonomske teme u Njujorku: Brnabić nastavlja posetu SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2018

Premijerka, koja predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Gereralne skupštine UN..Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nastavlja posetu Njujorku, gde će danas biti jedan od učesnika poslovnog foruma "Blumberg global" kome će prisustvovati i brojni zvaničnici država koje prisustvuju 73. zasedanju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.