Blok 23 i Cerak deo stalne postavke u muzeju MoMA

Izvor: RTS, 05.Sep.2019, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blok 23 i Cerak deo stalne postavke u muzeju "MoMA"

Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi deo su stalne kolekcije Muzeja moderne umetnosti "MoMA" u Njujorku. Posle izložbe u njujorškom muzeju "Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980", odabrani su projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku.
Jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu. Zbog toga je Cerak našao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoje mesto u najpoznatijem njujorškom muzeju. Prvi put je 1977. zamišljeno i nacrtano to beogradsko naselje.

Pažnju međunarodne publike privukla je srpska arhitektura i uvrstila projekte u Srbiji u sam vrh svetske arhitektonske produkcije. 
"Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi kao projekat, ne može se reći da je projekat, pre se može reći da je on poduhvat, poduhvat je po tome što tih devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu, znači poduhvat je po tome kako je programiran", objašnjava arhitekta Milenija Marušić.
Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.
"Ta dva naselja su se nalazila u okviru izložbe koju smo mi nazvali svakodnevni život i fokus je bio na stambenu arhitekturu. Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja", istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja "MoMA" u Njujorku.
Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja "MoMA" u Njujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.