Benksijev grafit u Njujorku čuva obezbeđenje

Izvor: B92, 20.Okt.2013, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benksijev grafit u Njujorku čuva obezbeđenje

Jedan vlasnik zgrade u Bruklinu u Njujorku je angažovao obezbeđenje i instalirao metalne roletne kako bi zaštitio umetničko delo najpoznatijeg grafiti umetnika današnjice.

Benksijev grafit tako od pre nekoliko dana štiti čuvar koji stoji ispred njega, a kada se on ukloni sa tog mesta ispred grafita se spušta metalna roletna koja onemogućava da se na bilo koji način pristupi ovom oslikanom delu zgrade.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Slika na zgradi predstavlja dve gejše ispred bonsai drveta, a žena čija porodica poseduje zgradu kaže da je cilj ove akcije da se sačuva originalni umetnički rad, kako bi svi u njemu mogli nesmetano i dugo da uživaju.

Benksi je objavio na svom vebsajtu da će u tokom oktobra u na ulicama u Njujorku napraviti nekoliko originalnih umetničkih dela, ali je nekolicina njegovih kreacija koje je napravio prefarbana ili potpuno obrisana, pa je i to možda podstaklo vlasnike zgrade na ovaj neobičan potez.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je prošle sedmice okarakterisao grafite kao štetnu delatnost koja uništava javnu i privatnu imovinu i da je "ona znak propadanja".

Pre nekoliko dana građani Njujorka bili su svedoci još jedne neobične Benksijeve akcije kada je na ulici napravio "rasprodaju" nekih od svojih umetničkih kreacija, pa je tako nekoliko srećnih kupaca po ceni od samo 60 dolara dobilo umetničke radove koji bi vrlo lako na aukcijama mogli da dostignu cenu i od nekoliko stotina hiljada dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.