Amerikanci kupili Merkurove tržne centre za 100 miliona evra

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Jul.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci kupili Merkurove tržne centre za 100 miliona evra

Dok kompanija Merkur beleži sve bolje rezultate, prodati su njihovi tržni centri. U Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju i drugim većim slovenačkim gradovima, ukupno petnaest Merkurovih trgovačkih centara dobilo je novog vlasnika.

Kupio ih ju američki fond LCN Capital Partners, koji je prema informacijama portala Siol.net za njih platio 100 miliona evra. Fond, koji upravlja sredstvima od dve milijarde dolara, odnedavno je vrlo aktivan na evropskom tržištu.

Promena >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << vlasnika Merkurovih tržnih centara dogodila se u tišini, iako je reč o jednom od najvećih poslova sa nekretninama u Sloveniji do sada. Vrednost kupoprodaje takođe je uporediva s nedavnom prodajom Mercator-ovih centara, koje je kupila austrijska Supernova za 116 miliona evra.

Do sada su Merkurovi tržni centri bili u vlasništvu američkog fonda HPS Investments Partners, koji je 2017 takođe preuzeo i trgovinsku delatnost Merkura. Sporazum između fondova, koji imaju sedište u Njujorku i kancelarije udaljene manje od kilometra, formalno je dovršen pre nekoliko nedelja. Time je novi vlasnik preuzeo 15 od ukupno 23 Merkurova tržna centra. Prošle godine Merkur je ostvario nešto više od 230 miliona evra prihoda. To je daleko od onoga što je postizao pre krize i neuspešnog menadžerskog preuzimanja Bine Kordeža, što je stari Merkur i odvelo u stečaj. Nastale su dve kompanije, Merkur Trgovina i Merkur Nekretnine, a u julu 2017 američki HPS Investment Partners otkupio je trgovačku delatnost iz stečajne mase starog Merkura za 28,5 miliona evra.

Gotovo istovremeno, s Hetom, lošom bankom bivše Hypo banke, potpisali su ugovor o kupovini 13 tržnih centara u kojima Merkur Trgovina i danas posluje. Za njih su platili 49 miliona evra, što je bilo daleko više od očekivanog. Fond je, prema informacijama portala, takođe bio zainteresovan za kupovinu pet tržnih centara, koji su sada u rukama Merkura Trgovina. Međutim, njihov većinski vlasnik DUTB, neće za njih više aktivno da traži kupce, jer je zadovoljan poslovanjem. Nakon manje od dve godine, HPS Investments Partners sklopio je tako ugovor o prodaji vredan 100 miliona dolara s kojim su lako vratili početno ulaganje i dobro zaradili.

Izvor: poslovni.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

FOND IZ NJUJORKA OSVAJA SLOVENIJU Amerikanci kupili Merkurove tržne centre

Izvor: Blic, 11.Jul.2019

Dok kompanija Merkur beleži sve bolje rezultate, prodati su njihovi trgovački centri. Fond "LCN Capital Partners" iz Njujorka preuzeo je 15 tržnih centara u Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju i drugim većim slovenačkim gradovima, ukupno petnaest Merkurovih trgovačkih centara dobilo je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.