Svetska premijera: Stigao je novi Nissan Juke FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 04.Sep.2019, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska premijera: Stigao je novi Nissan Juke FOTO/VIDEO

Nissan je predstavio drugu generaciju svog potkompaktnog lajfstajl krosovera.

Kada se pojavio 2010. godine, Juke nije mogao da prođe nezapaženo zahvaljujući svom nesvakidašnjem i kontroverznom dizajnu – ili ste ga voleli ili jednostavno niste mogli da ga podnesete.

Nije samo spoljašnjost automobila bila revolucionarna. Nissanov mali urbani krosover bio je i jedan od pionira danas u Evropi izuzetno popularnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "SUV-B" segmenta.

Gotovo deceniju kasnije, zaljubljenici u automobile već su se privikli na dizajn ovog vozila, a originalni Juke je imao natprosečno dug životni vek u poređenju sa većinom savremenih modela.

Druga generacije je predstavljena uoči početka Salona automobila u Franfkfurtu, gde će ovaj model biti po prvi put izložen pred publikom. Novi Juke i dalje ima karkaterističan izgled koji će ga činiti prepoznatljivim na ulicama i siluetom podseća na prethodnika.

Ipak, čini se da je Nissan malo ublažio dizajn spoljašnjosti u odnosu na prvu generaciju, a njegov izgled više nije toliko revolucionaran jer su mu pojedini proizvođači u međuvremenu "ukrali šou" kada je reč o stiliskim rešenjima (kao što je na primer Toyota sa svojim modelom CH-R).

Jedno je sigurno – automobilska javnosti iz 2019. lakše će prihvatiti i "svariti" dizajn modela Juke druge generacije, nego što je to bio slučaj sa originalnim automobilom iz 2010. kada su bili nepripremljeni za tako nešto.

Nissan je saopštio da je novi model veći od prethodnika. Dužina vozila je 4.210 mm, širina 1.800 mm, a visina 1.595 mm. Od toga će najviše profitirati putnici na zadnjim sedištima koji će dobiti 58 mm više prostora za noge i dodatnih 11 mm između glave i krova.

Porastao je i prtljažnik i to za 20%, pa će kupcima na raspolaganju biti 422 litara korisnog prostora u gepeku, čime je Juke postao praktičniji i upotrebljiviji za duža putovanja.

Zahvaljujući novoj Renault-Nissan CMF-B mehaničkoj platformi (koju deli sa novim Renaultom Captur), Juke za 2020. lakši je za oko 23 kg u odnosu na prethodnika.

Unutrašnjost je takođe u potpunosti preuređena, a na komandnoj tabli dominira veliki 8-inčni ekran miltimedijalnog sistema. Među brojnim funkcijama su i Apple CarPlay i Android Auto koji obezbeđuju jednostavnu integraciju smartfon telefona, bilo da us na Android ili iOS platformi.

Modernizacija novog modela obuhvata i gomilu sistema asistencije koji su postali standard u savremenim automobilma, a posebno treba istaći Nissanov ProPilot sistem poluautonomne vožnje.

U početku će kupci moći da računaju samo na jedan motor, a u pitanju 3-cilindarski 1.0-litarski turbo-benzinac sa 117 ks (87 kW) koji je uparen sa 6-brzinskim manuelnim ili 7-stepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom. Pogon na prednje točkove je standardan, a dostupan je i opcioni pogon na sva 4 točka.

Novi Nissan Juke će se proizvoditi u Sanderlendu u Velikoj Britaniji, a u evropske prodajne salone će stići krajem novembra. Cena za sada nije saopštena.

Pogledajte promotivni video:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.