Želimir Žilnik se u rodnom Nišu prisetio dana “crnog talasa”, bunta i cenzure

Izvor: JužneVesti.com, 12.Dec.2019, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želimir Žilnik se u rodnom Nišu prisetio dana “crnog talasa”, bunta i cenzure

“Kada je čovek mlad, onda nema uzdržavanja, nema rukavica”, zaključio je Želimir Žilnik u niškoj Gradskoj kući, prisećajući se dana kada je pre tačno pola veka snimao kultni film Rani radovi.

Rečima “dobro došli kući”, gradonačelnik Niša Darko Bulatović dočekao je filmskog režisera, jednog od rodonačelnika jugoslovenskog filmskog pokreta “crni talas” - Želimira Žilnika. Žilnik, inače sin narodnih heroja iz Drugog svetskog rata, rođen je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u nacističkom logoru smeštenom u Nišu.

Sećanje na njegovo rođenje u turobnim danima nemačke okupacije čuva i kolevka u kojoj je proveo prve dane svog života, a koja je deo stalne postavke Memorijalnog kompleksa logor na Crvenom krstu.

Međutim, Žilnik, kako sam kaže, retko dolazi u Niš. Ipak, obeležavanje pedeset godina otkako je snimio film Rani radovi, dovela ga je u rodni grad.

Seća se festivala u Berlinu, kada je za Rane radove dobio “Zlatnog medveda”. U selekciji su bili i film Žana Luka Godara, ali i Brajana De Palme. Pa, ipak, glavno priznanje otišlo je u ruke jugoslovenskog buntovnika.

Seća se i cenzure.

Čim smo se vratili kući, odmah su te prve kontroverze počele da se ispoljavaju. Urednik Ilustrovane politike je uzeo jednu fotografiju za naslovnu stranu. Mi smo bili spremni da svako od nas kupi po 3 primerka, međutim, kada se izdanje pojavilo na kioscima, naslovna strana bila je promenjena - kaže Žilnik.

On je položio i venac na bistu svoga oca Konrada Žilnika, a posetio je i logor na Crvenom krstu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.