Zbog kažnjavanja Južnih vesti reaguju udruženja, kolege, građani

Izvor: RadioCity.rs, 16.Avg.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog kažnjavanja "Južnih vesti" reaguju udruženja, kolege, građani

"Južne vesti" su kažnjene na osnovu tumačenja Zakona o informisanju bez preciziranja člana na koji su se inspektorke pozvale kada su zaključile da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a što sa Predragom Blagojevićem nije slučaj. Blagojević je naime zaposlen u sopstvenoj firmi i plaća uredno poreze i doprinose predviđene zakonom.
Inspektorke Poreske uprave, Vulićević i Antonijević, obrazlažući odluku da kazne "Južne", pozvale >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << su se na Uredbu Vlade Srbije "Katalogizacija radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru". Inspektorke su zaključile da je na osnovu spiska obaveza glavnog urednika državnog medija glavnom i odgovornom uredniku potrebno puno radno vreme te da mora da bude u radnom odnosu. To bi bilo logično da je kontrolisan RTS ali zaista ostaje enigma kako je to primenjivo na privatne medije.

Bilo kako bilo, inspektorke su naložile "Južnim vestima" da za Blagojevića isplate sve poreze i doprinose od osnivanja medija 2010. do danas što je milionski iznos. S obzirom da su u tom istom periodu za njega isplaćeni svi porezi i doprinosi preko njegove firme može se zaključiti da je njegovo  puno radno vreme iznosilo 16 sati dnevno, što je apsurd. Menadžment "Južnih", odnosno firme Simplicity d.o.o. koja im je osnivač, u više navrata je podvlačio da protiv poreskih kontrola nemaju ništa jer je to normalno u poslovnom svetu ali da su ipak zbunjeni načinom na koji se te kontrole kada je o njima reč sprovode. Čak 12 inspektora je proveravalo njihovo poslovanje čak i vikendom, a neki od njih su kontaktirali i zastrašivali i klijente koji posluju sa njima.
Ono što je, međutim, posebno sporno jeste činjenica da je Ministarstvo finansija pustilo na prinudnu naplatu milionski iznos i pre konačne odluke suda, što dovodi u pitanje fizički opstanak najuticajnijeg medija na jugu Srbije. 
Dolazimo do glavnih pitanja u ovoj čitavoj priči koja traje bezmalo godinu dana, a o čemu smo i pisali pre. To su pitanja: Da li na ovaj način država zapravo svesno ide ka zatvaranju jednog nezavisnog medija, neposlušnog, koji izveštava o stvarima o kojima drugi ćute? Drugo pitanje je: Ukoliko ovaj eksperiment prođe, da li će se administrativno ubijanje medija preslikati i na sve ostale, prema mišljenju režima, neposlušne kritičke medije?  
Ta pitanja, poslednjih nekoliko dana, javno postavljaju reprezentativna medijska udruženja NUNS,NDNV, ANEM, AOM, Local Press obraćajući se međunarodnim instancama. Ta pitanja je postavila i Koalicija za nadzor javnih finansija, Transparentnost Srbija ali i brojna udruženja građana koja se zalažu za medijska prava i slobode. Oglašavaju se i kolege i koleginice, novinari i novinarke, ukazujući na moguću zloupotrebu institucija za dalje urušavanje ionako krhke medijske scene i represiju slobodnih medija.

Ta pitanja, ali i zahtev da se sa pritiscima na "Južne" prestane, postavljaju i građani na društvenim mrežama. Izgleda da je posebno iritantno na sve delovala izjava Premijerke Brnabić da "ako imaju primedbe na račun Poreske uprave Južne vesti mogu da se žale!"
Na odbranu "Južnih vesti" pozvali su i niški "stanari", koji u subotu ispred Gradske kuće u Nišu u 18 sati organizuju javnu dodelu nagrade "Nišlija/ka" a prvi dobitnik su upravo "Južne vesti". U proglasu i pozivu na javno okupljanje UPSS navodi da je to znak priznanja ovom mediju "za objektivno, nestranačko, hrabro, pravovremeno informisanje".
„Južne vesti“ su, u poslednje vreme, predmet represije vlasti u njihovoj nameri da cenzurišu informativne sadržaje i ovog medija.
Pozivamo sve građane Niša da dolaskom na dodelu priznanja Južnim vestima iskažemo poštovanje za njihov rad i pružimo otpor zloupotrebi institucija sistema. Niš je uvek bio na strani slobode! Pozvali smo i relevantna medijska udruženja, novinare i udruženja građana. Pozivamo sve ljude dobre volje. Srbija u Nišu - zajedno u odbranu slobode!" - navodi se u proglasu Udruženog pokreta slobodnih stanara.

City radio izražava potpunu kolegijalnu i prijateljsku podršku koleginicama i kolegama iz "Južnih vesti" i ujedno pozivamo nadležne da prestanu sa pritiscima na njihov rad (političkim, finansijskim i administrativnim), kao i na rad ostalih nezavisnih medija, jer bez slobodnog, profesionalnog i nezavisnog informisanja, nema slobodnog i demokratskog društva. Ujedno pozivamo, kao i mnogo puta do sada, da se prestane sa obesmišljavanjem primene seta medijskih zakona kao okvira za slobodno delovanje medija, već da se radi na njihovom unapređenju i striktnoj primeni u javnom interesu. Gašenje i nestajanje pre svega lokalnih medija to svakako nije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.