Zbog bezobzirnih vozača, gradski prevoz nedostupan osobama u kolicima

Izvor: JužneVesti.com, 13.Sep.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog bezobzirnih vozača, gradski prevoz nedostupan osobama u kolicima

Osobama sa invaliditetom zbog nepostojanja odgovarajuće infrastrukture, otežano je ili čak onemogućeno kretanje Nišom. Međutim, u mnogim situacijama, prema svedočenju Ivana Novkovića, i sugrađani budu ti koji ljudima u kolicima otežavaju kretanje.

Novković, koji je inače direktor fondacije PONS, kaže da nije mogao da uđe u autobus na liniji Železnička stanica - Somborska jer je vozač zaustavio daleko od ivičnjaka. Kada koristi gradski prevoz, kako objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ovaj Nišlija, signalizira vozaču da želi da uđe u autobus tako što digne ruku, te vozač, kondukter ili neko od putnika spusti rampu ili mu na drugi način pomažu da uđe. Međutim, ovo se nije dogodilo juče oko 18 sati kada se zaputio sa Trga kralja Aleksandra.

Vozač je stao daleko od ivičnjaka, nije sačekao ni da mi drugi pomognu već je otišao. Jedna gospođa je otišla do njega da mu kaže da treba da uđem u vozilo, ali se ipak nije zadržao - objašnjava Novković.

Ipak, ističe da nije reč o pojedinačnom incidentu, već o pojavi koja je sve učestalija. Dodaje i da su na ovaj način diskriminisani i drugi ljudi u kolicima, kada pokušaju da se voze gradskim prevozom.

Dešava se da kažu da rampa ne radi, pa da neko od putnika pokuša i uspe da je izvuče - objašnjava Novković.

Dodaje i da je ovakva ponašanja prevoznika prijavljivao Direkciji za javni prevoz, ali da nije primetio nikakav boljitak, već naprotiv, poslednjih godina "intenzivnije iživljavanje vozača". Objašnjava i da ovakvu diskriminaciju doživljava na linijama ka Somborskoj ili Durlanu, jer najčešće koristi te dve linije.

Da je vozač dužan da izađe i rasklopi rampu, pa i da pomogne ljudima da uđu u autobus, kaže portparol Direkcije za javni prevoz Nenad Stanković. Dodaje da će Novkovićev slučaj biti ispitan, jer imaju informacije o tome.

Mi ćemo da preduzmemo mere, ispitaćemo. Generalno ćemo da napravimo sastanke sa prevoznicima da ih upozorimo. Taj slučaj je za svaku osudu, ali mi ćemo da preduzmemo sve mere iz naše nadležnsoti da se to više ne dešava. Ako postoje tehničke mogućnosti, to treba da se primeni - rekao je Stanković.

Kaže da je oko 60 % vozila koja su na ulicama tehnički osposobljeno za ulazak i izlazak osoba sa invaliditetom, te da će na sledećem tenderu za izbor prevoznika biti uslov da svi autobusi imaju tu mogućnost.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.