Zbirka pesama i 3 romana u užem izboru za nagradu “Slaviša Nikolin Živković”

Izvor: JužneVesti.com, 09.Okt.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbirka pesama i 3 romana u užem izboru za nagradu “Slaviša Nikolin Živković”

U uži izbor za nagradu nazvanu po niškom piscu Slaviši Nikolinu Živkoviću ušle su 4 knjige - zbirka pesama Koračanje ispod površine Marka Poropatića i romani Dođoši Čedomira Vrlješa, Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja Miloša Grozdanovića i Soba 427 Jadranke Milenković.

Žiri u sastavu Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković Gorki u obrazloženju kaže da se zbirka pesama Marka Poropatića Koračanje ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << površine izdvojila s zrelim poetskim razmišljanjima i minimalističkim pristupom, a autor prikazuje svetliju stranu sivila gradova.

U igri su i 3 romana.

Dođoši Čedomira Vrlješe je upečatljiv rukopis romana kojim autor na katarzičan način oživljava ratnu tematiku na našim prostorima devedesetih godina prošlog veka, gradeći diskretnim humorom vrlo efektnu tragikomičnu poetsko-umetničku sliku. Rukopis Miloša Grozdanovića Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste, objedinjene pričom o događajima koji su (kako se u romanu navodi) “bili inicijalne kapisle za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka” - navode iz žirija.

Treći roman u konkurenciji je rukopis romana Soba 427 Jadranke Milenković.

Izdvojio se suptilnim pristupom temi pisanja kao načinu prevazilaženja raznih životnih konfliktnih situacija i kompenzovanja brojnih nedostataka različitog tipa, umetnički veoma efektno i sugestivno realizovanoj u prostoru instituta za lečenje plućnih bolesti, u kome je junakinja boravila nekoliko nedelja - navode iz žirija.

Odluka o dobitniku nagrade biće saopštena za 7 dana.

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je niški pesnik i pisac (1953-1990), a Društvo književnika i književnih prevodilaca ustanovilo je 2016. nagradu po pokojnom niškom umetniku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.