Žalbe roditelja na rad vrtića u vreme pandemije, u Pčelici kažu da rade prema preporukama Ministarstva

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2020, 12:05

Žalbe roditelja na rad vrtića u vreme pandemije, u "Pčelici" kažu da rade prema preporukama Ministarstva

Roditelji su prethodnih dana imali brojne primedbe o radu niških vrtića dok traje epidemija - nema popodnevne smene, po dete moraju da dođu najkasnije do 16 sati, a pitali su i zašto mališani čiji roditelji imaju odgovoran posao od kuće ne mogu da idu u obdanište. Iz Uprave "Pčelice" odgovaraju da rade prema preporukama Ministarstva prosvete i struke, čiji je imperativ bezbednost i zdravlje najmlađih.

Pojedini roditelji i dalje ne mogu da vode decu u vrtiće koji su počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da rade 11. maja zbog novih pravila. Njihova primedba je što je popodnevna smena u vrtiću "Bambi" ukinuta, pa pitaju kako da se organizuju za čuvanje dece oni koji rade po smenama.

Problematično im je, kako kažu, i to što je uslov da po dete dođu najkasnije do 16 sati.

Šta će oni koji rade do 17, a takvih nije malo? Izričita zabrana je da roditelj kada već dolazi po svoje dete ne sme da pokupi (uz saglasnost roditelja) i drugo dete iz iste grupe. Na opasku da ima mnogo nelogičnosti i nefleksibilnosti u tim naredbama, zaposleni se pravdaju da te naredbe, navodno, dolaze iz Ministarstva i da oni na njih ne mogu da utiču - kažu roditelji.

Ogorčene majke, kako su napisale u mejlu redakciji, takođe pitaju zašto je uslov da mališani idu u obdanište potvrda da su roditelji fizički prisutni na radnom mestu u nekoj kancelariji. Kažu da one imaju odgovoran posao kod kuće i ne mogu u isto vreme da rade i čuvaju decu.

Zašto je tako kod nas, a u Beogradu na primer može da se ide i bez te potvrde? Mi smo pokušale da dođemo do nekog iz "Pčelice", slali smo poruke, zvali telefonom, ali nismo dobile nikakvu povratnu informaciju pa moramo preko vas - pišu majke.

Iz Uprave Predškolske ustanove "Pčelica" odgovaraju da popodnevna smena nije ukinuta nakon vanrednog stanja, već da se nijedno dete nije prijavilo. Takođe navode da ta mogućnost postoji u samo jednom vrtiću i da je i inače veoma malo interesovanje za popodnevnu smenu i mali broj dece je upisan.

Predlog da jedan roditelj može iz vrtića da pokupi i drugog iz grupe, u "Pčelici" kažu da nikada nije bila praksa.

Nikada nije bila praksa da drugi roditelji uzimaju decu koja nisu njihova niti je dobro da u situaciji kada vlada pandemija i kada radimo isključivo po preporukama Ministarstva prosvete i struke, dete iz vrtića uzima neko drugi, a ne roditelj. Pre svega, zbog bezbednosti deteta - navode u Pčelici.

Nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome šta da rade roditelji koji su na poslu do 17 sati, a po decu u vrtić moraju da dođu najkasnije do 16 sati, kao ni na ona koja su postavile majke koje imaju odgovoran posao od kuće.

Radimo po instrukcijama Ministarstva prosvete i nemamo informaciju da je neki roditelj imao problem sa dobijanjem potvrde o radu, jer se niko nije obratio odgovornom licu vrtića - odgovaraju iz "Pčelice"

Redakciji Južnih vesti ponovo su se javili i roditelji sa pitanjem o tome šta će biti sa plaćenim zimovanjem, s obzirom na to da je vanredno stanje ukinuto, a oni još nisu dobili informacije o tome kako će ta situacija biti rešena.

Ni u "Pčelici" još ne znaju precizno kako će se to rešiti, ali ponovo kažu da će naći način da roditeljima izađu u susret - ili će im biti vraćen novac ili će postići dogovor sa organizatorom zimovanja u interesu roditelja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Testiranje na koronu nije obavezno za sve u vrtiću, u Nišu svi ipak testirani i nakon rezultata počeli da rade

Izvor: JužneVesti.com, 22.Maj.2020, 11:47

Samo zaposleni u predškolskim ustanovama koji su bili u kontaktu sa kovid pozitivnim ljudima ili su radili u privremenim bolnicama sa obolelima od korone moraju da se testiraju i tek sa negativnim rezultatom dođu na posao - kažu u Ministarstvu prosvete, dok za ostale to nije obaveza. U Vlasotincu...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.