Za Nemanju Tadića ne postoje granice: Od uspešnog paraolimpijca do  uspešnog poljoprivrednika

Izvor: RadioCity.rs, 23.Sep.2020, 19:16

Za Nemanju Tadića ne postoje granice: Od uspešnog paraolimpijca do uspešnog poljoprivrednika

Verovatno ni sami ne znate koliko ste puta nabrajali razloge zašto nešto niste i ne možete da uradite. Mnogi od njih, kada podvučete crtu zaista nisu bitni, sve dok zdravlje služi kako treba. Ova priča i ne bi bila toliko neobična, da Nemanja nije sa sedam godina ostao bez noge usled teškog oblika karcinoma.
U razgovoru sa  njegovom majkom o Nemanji možete da saznate da je to jedan vredan mladić, vedrog i jakog duha, rođen da bude organizator, a od brata da je “mozak operacije“, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << bez koga ništa ne bi bilo realizovano. U priču sa uzgajanjem konoplje ušao je slučajno, učio u hodu, posvetio se maksimalno i radio na tome svakog dana.
,,Oduvek sam imao želju da se oprobam kao proizvođač i poljoprivrednik. Bilo mi je interesantno s obzirom na to da se moja porodica odvajkada bavi poljoprivredom i proizvodnjom nečega.  Igrom slučaja moj partner iz sportskih dana i drug  Strahinja Stanković je došao kod mene dok sam se spremao za Evropsko prvenstvo u Crvenoj zvezdi. Došao je sa biznis planom i predložio da se oprobamo sa industrijskom konopljom. Igrom slučaja, ja sam tada već imao postojeću mehanizaciju, zemlju i sve što nam je bilo potrebno za to. Nabavili smo sve dozvole koje su bile nužne i onda smo zasadili konoplju na dva hektara“, rekao je Nemanja Tadić. 

Iako je konoplja višenamenska i korisna biljka, u Srbiji uzgajanje te biljke još uvek nije rasprostranjeno. Postoje predrasude i često je mešaju sa marihuanom, ali ono što je važno je da ne postoji podsticaj od države u vidu subvencije, nema konkretne mehanizacije za obradu, a nije ni jasno razgraničeno kroz zakon šta je marihuana a šta konoplja.
,, Dolazi do  predrasuda, ali  konoplja  nema psihoaktivni efekat, ima 0,003 thc-a što je teoretski nemoguće zloupotrebiti. Dešavalo mi se da mi na posed dolazi policija, ali kada vide dozvole od ministarstva i kada prođu sve analize, ubrzo shvate da se radi o legalnoj vrsti biljke," izjavo je Nemanja.
Sam proces od sadnje konoplje do plodova nije ni malo jednostavan i lak, potrebno je mnogo truda da se dođe do konačnog rezultata, pogotovu što za sada u Srbiji nema napredne tehnologije, pa je to bio zahtevan i mukotrpan posao. 
,,Sa tradicionalnom mehanizaciojom nije bilo lako raditi,  skidali smo konoplju sa polja protekle dve nedelje što nije ni malo lako, ali sam imao podršku prijatelja. Bez njih i nesebične podrške  porodice ne bismo uspeli da pobedimo ovu čudesnu biljku koja samo za nekoliko nedelja naraste i do tri metra. Sada ostaje skidanje biomase sa stabljike. Iduće godine planiramo da napravimo centar za proizvodnju konoplje na jugu gde će se koristiti savremena tehnologija u kooperaciji sa inostranim investitorima, a nadam se da će nas  Ministarstvo poljoprivrede  podržati jer je to državni projekat. Biće tu dobrih investicija da jug Srbije bude opet ono što jeste - a to je lider u poljoprivrednim poslovima.
Svoj dan opisuje kao klasičan dan poljoprivrednika, ali da kada sve bude gotovo planira da se vrati za Beogarad gde ga čekaju obimni treninzi za Evropsko prvenstvo i takmičenja koja su zbog Kovida odložena za sledeću godinu. Dešava se da trenira i dva puta dnevno, a protekle godine je pored stalnih aktivnosti bio deo Nurdorove kampanje za izgradnju Roditeljske kuće u Nišu. 
Mladim preduzetnicima savetuje da rade na onom što vole jer je svaki početak težak, ali kada posao otpočne sve se više uživa u njemu i da je prvenstveno vera u sebe najbitnija.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.