Vojni medicinari 14 zemalja vežbaju u Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni medicinari 14 zemalja vežbaju u Nišu

NIŠ - U niškoj kasarni "Knjaz Mihailo" počela je međunarodna vojnomedicinska vežba nazvana Medkjur na kojoj učestvuje oko 600 pripadnika iz 15 država članica programa "Partnerstvo za mir", a čiji je osnovni cilj uvežbavanje i osposobljavanje medicinskog osoblja u slučaju elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa I hemijskih akcidenata.

Vežba "Medceur" traje do 13. septembra i to je prvi put da je Srbija domaćin vežbe posvećene pružanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomoći civilima u prirodnim katastrofama i drugim nesrećama.

Vežbu su planirali i organizovali Vojska Srbije i Evropska komanda Oružanih snaga SAD, kao i pojedine države članice programa NATO Partnerstvo za mir.

U Nišu su, pored pripadnika Vojske Srbije, i predstavnici Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, BiH, Hrvatske, Nemačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Norveške, Ukrajine i SAD.

Vežbu je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Vesić.

"Odluka Srbije da bude domaćin ovako značajne vojno-medicinske vežbe sa dugogodišnjom tradicijom najbolji je dokaz opredeljenja Srbije za politiku nedeljive bezbednosti", rekao je Vesić.

Cilj "Medceura" je uvežbavanje medicinskog osoblja vojski zemalja za zbrinjavanje unesrećenih u masovnim katastrofama i drugim nesrećama.

U prvoj nedelji vežbe u kasarni "Knjaz Mihailo" u Nišu učesnici i predstavnici civilnih organizacija pohađaće različita predavanja i kurseve, dok će se praktični deo vežbe odvijati na niškom aerodromu "Konstantin Veliki".

U praktičnom delu vežbe biće uvežbavano gašenje požara i spasavanje povređenih iz ruševina, zbrinjavanje povređenih u kamp Crvenog krsta, izvlačenje povređenih i medicinska evakuacija u saobraćajnim nesrećama, kao i reagovanje u slučaju havarije cisterne za transport hlornog gasa.

"Medceur" je međunarodna vojno-medicinska vežba koja se u organizaciji Evropske komande Oružanih snaga SAD već nekoliko godina održava u zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.