Ujedinjena seljačka stranka: Iz budžeta Niša minimum 5% za poljoprivredu

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2020, 14:31

Ujedinjena seljačka stranka: Iz budžeta Niša minimum 5% za poljoprivredu

Trenutno se iz ukupnog budžeta Grada Niša za poljoprivredu, kako kaže prvi na listi Ujedinjene seljačke stranke Zoran Petrović, izdvaja 1,1%, ali do poljoprivrednika dođe svega 0,3%. Njihova ideja je da se u budućnosti za ovaj sektor odvoji minimum 5%, a zalažu se i za obnavljanje mesnih kancelarija i zajednica, subvencionisanje građevinskih dozvola na selu i za to da Niš ima makar jednog ministra u Vladi.

Na listiću za lokalne izbore ova stranka koja je osnovana u Svrljigu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Nišu će biti pod brojem 4, a jedni su od retkih, kako kaže Petrović, koji su svoje liste već predali u svim niškim opštinama.

Kandidovali su dvotrećinsku listu sa 41 imenom na njoj, a među njima ima poljoprivrednika, akademskih građana, tehničara, studenata i umetnika.

Listu je podržalo oko 1.400 potpisa i mislim da smo jedina stranka koja među prvih 10 ili 15 ima ljude sa sela. Broj 1 sam ja koji živim i radim u Donjoj Trnavi. Ali nam je i pod brojem 8 Saša Marinković, lekar-hirurg koji je radio sa čuvenim doktorom Lazićem. Tu nam je i profesor Dejan Davidović sa Poljoprivrednog fakulteta - kaže Petrović.

Program stranke je usmeren ka razvoju sela, iako bi prvo želeli da Niš ima makar ministra ili potrpredsednka Valde što se nije desilo od 2003. kada je Zoran Živković bio premijer.

USS logo; foto: FB stranaZa razvoj sela neophodna su veća ulaganja i zato traže minimum 5% budžeta za tu namenu, a onda i podsticaj za mlade da ostanu da žive i rade na selu.

Hoćemo da napravimo razliku između ljudi koji žive u selu i gradu, ne u vidu diskriminacije, ali kao što radimo u Svrljigu - 50% veća izdvajanja za novorođenče i bračne parove koji žive u selu. Besplatan prevoz za studente i đake. Rešavanje problema parkiranja kod Tvrđavske pijace za ljude sa sela. I jedna od bitnih stvari je subvencionisanje građevinskih dozvola na selu čak i do 100% - kaže Petrović.

Zalažu se i za uklanjanje radioaktivnih gromobrana o čemu je pričao i lider stranke i narodni poslanik Milija MIletić, ali i otvaranje izlaza na auto-put iz Niške Banje.

Za opštine traže pun status, sa većim ovlašćenjima i vraćanje mesnih kancelarija i zajednica.

Vi u selu kada zatvorite mesnu kancelariju, crkvu i školu, vi ste zatvorili selo - kaže Petrović.

Do sada su u niškom parlamentu imali jednog odbornika koji je podržavao vladajuću koaliciju SNS-SPS-SRS, a Petrović kaže da je sada ideja USS da pokuša da uradi nešto za selo.

Nijednog momenta ne bežimo od koalicije sa SNS, treba tu dosta stvari da se poklope, jer mi računamo da idemo i preko starog cenzusa od 5%. Sviđalo se to nama ili ne, u Nišu možda i nema politička grupacija koja bi mogla da uradi više od SNS. Insistiraćemo na nekim stvarima, jer se ne slažemo da u gradu postoji Komisija za poljoprivredu a da u njoj nema nijednog poljoprivrednika - kaže Petrović.

Kompletnu listu USS pogledajte - ovde.

Podsetimo, USS u Svrljigu, gde je i osnovan, nastupa na listi sa Srpskom naprednom strankom koja nosi ime “Aleksandar Vučić - Za našu decu”.

Izbori su zakazani za 21. juna, a u Nišu je do sada predato 8 lista.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.