Uhapšeno 16 osoba zbog utaje poreza i pranja novca, među njima i zaposleni u 4 firme iz Niša

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jan.2021, 18:31

Uhapšeno 16 osoba zbog utaje poreza i pranja novca, među njima i zaposleni u 4 firme iz Niša

Zbog zloupotrebe službenog položaja, pranja novca i utaje poreza, uhapšeno je 16 osoba iz beogradskih i niških firmi, dok se za tri osobe traga, saopštavaju iz MUP-a. Sumnja se da su oni od 2018. do sredine 2020. godine na osnovu fiktivno sačinjene dokumentacije preneli 39 miliona dinara sa računa firmi Gramper i Stil inženjering na račune firmi Euro kan iz Niša, Alegra i Nir.

Među uhapšenima su, navodi se, odgovorni iz preduzetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << radnje Alegra Niš D. M. i V. N, bivši zaposleni iz firme Euro Kan iz Niša N. M, kao i bivši radnik firme Haklberi D. K, odgovorni iz firme Raw rent a workers, kao i Z. M. i M. N.

Sumnja se da su B. M, A.P. R, R. P, D. S, J. M, M. J. izvršili zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica, kao i krivično delo pranje novca Z. M, M. N, D. M, V. M, D. M, D. K, N. M, B. M, A. P. R, A. M, G. K. i N. V. tako što su od 2018. godine do sredine 2020. godine na osnovu fiktivno sačinjene dokumentacije preneli 39.000.000 dinara sa računa firmi “Gramper” i “Stil inženjering” na račune firmi “Euro kan”, “Alegra” i “Nir” - navodi se u saopštenju.

Zatim su, znajući da novac potiče od kriminalne delatnosti, putem fiktivne dokumentacije sa računa pravnih lica firmi Euro kan, Red raud i Haklberi, Alegra, Raw rent a workers, Renco&chic group, Workstore, Monolith Innovation i Dark car prenosili novac na tekući račun muškarca za kojim policija traga, a koji je deo novca vraćao Stil inženjeringu, a deo zadržavao za sebe.

Kako se sumnja, odgovorna lica firmi “Tekon - tehnokonsalting”, uz pomaganje odgovornih lica firmi “Gramper” i “Nir” oštetili su budžet Republike Srbije za 11.213.125 dinara i zbog toga im se na teret stavlja da su izvršili krivično delo poreska utaja. Pretresom lokacija gde su boravili osumnjičeni, privremeno je oduzeto 11.400 evra i 1.900.000 dinara za koje se sumnja da potiču od krivičnog dela - dodaju iz MUP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom Tužilaštvu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.