Učenici Tesle napravili bicikl koji puni mobilni telefon

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jun.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici "Tesle" napravili bicikl koji puni mobilni telefon

Dinamo bicikl koji okretanjem pedala proizvodi struju za punjenje smart telefona i koji pokreće radio i lampu postavljen je u niškom "Parku znanja" u Regionalnom centru u Nišu. On je produkt učenika mehatronike Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" iz Niša.

Dinamo bicikl unutar kućišta, objašnjavaju iz Regionalnog centra, na biciklu ima zupčanik sa lancem preko kojeg se okretanjem pedala u drugom delu prenosi obrtaj koji dalje pokreće Dinamo generator.

Dinamo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << generator puni litijum jonsku bateriju, a ona napaja radio uređaj integrisan u volanu od bicikla, punjač za mobilni telefon i lampu.

Direktor Tesle Nebojša Sokolović kaže da su na ovaj projekat Regionalnog centra vredan nešto više od 150.000 dinara prionuli još prošle godine.

To je neka kombinacija učeničko-profesorskog rada. Dakle, učenici su radili na tome dok su ih profesori nadgledali. Bicikl predstavlja projekat obnovljive energije, a pored punjača za telefon sadrži i vodootporni radio uređaj, kao i svetlo sa foto-senzorom koje detektuje kada je noć, a kada je dan - kaže Sokolović.

"Park znanja" otvoren aprila 2017, sada dobio i dinamo bicikl; Foto: Vanja KeserU "Parku znanja" svi zainteresovani mogu da vide kako izgledaju i "Paskalov tron", "Arhimedove beležnice", "Magnetni tunel", i "Galilejevo klatno". Ovde je postavljen i Periodni sistem elemenata, kao i "Faradejev tunel", solarni panel, i SI školice i ispisano je 147 cifara broja Pi.

Učenjem putem ovih eksponata učenici prolaze kroz naučno-istraživački proces i dodatno se intelektualno angažuju - kažu u Regionalnom centru.

"Park znanja" nalazi se u ulici Pariske Komune bb na Bulevaru Nemanjića, i otvoren je aprila 2017. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.