Učenica iz Niša programirala robota koji čisti dno okeana

Izvor: JužneVesti.com, 08.Okt.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenica iz Niša programirala robota koji čisti dno okeana

Na Olimpijadi robotike koja se održava krajem oktobra u Dubaiju, takmičiće se i učenica Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" iz Niša - Jelena Zdravković. Ona je programirala robota koji čisti dno okeana.

Zadatak na takmičenju biće upravo prikupljanje što više otpada, kako objašnjava ova učenica. Inače, konkurencija je jaka, jer će se nadmetati timovi iz 170 zemalja. Učenica trećeg razreda ETŠ kaže da će nastaviti da se bavi programiranjem, a nada se uspehu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na Olimpijadi robotike; Foto: V. M. R.

Takmičenje se odvija u dve odvojene alijanse, svaka se sastoji od tri države i mi se međusobno takmičimo ko će više da očisti okean za dva minuta - objašnjava Jelena Zdravković.

Robot će zapravo prikupljati loptice koje predstavljaju zagađivače. Iako je sve samo simulacija, dodaje Zdravkovićeva, robot su napravili po ugledu na realnost.

Inače, niška učenica je deo tima koji predstavlja Srbiju na takmičenju, a kaže da je izabrana nakon što su u aprilu iz Gimnazije "Kreativno pero" došli u nišku školu i videli radove ovdašnjih učenika.

Odlučili su da žele još jednog člana tima iz Niša, a škola je odlučila da to budem ja - govori Zdravkovićeva.

Ova 18-godišnjakinja kaže da se ljubav prema programiranju rodila spontano, od početka školovanja u "Miji Stanimirović", gde su je prvo zainteresovali računari. Programiranje i "elektro-stvari" će, dodaje, biti i posao kojim će se baviti ubuduće.

Za takmičenje koje sledi pripremala se tokom leta, kaže njen nastavnik i mentor Goran Lučić, koji kaže da nije imao dileme kada je bio u pitanju njen odabir u srpski tim za međunarodno takmičenje iz robotike.

Dobili smo delove starih robota, Jelena je na njima vežbala dva meseca. Vežbala je programiranje, uspešno je uradila svoj deo zadatka. Kada su počele pripreme celog tima u Beogradu Jelena je kod napisala vrlo brzo, taj kod je iz mesta proradio - nastavnik Goran Lučić.

Inače, odlazak nje i njenog mentora u Beograd na pripreme finansira Opština Medijana sa 22.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.