U prvoj dečjoj kovid bolnici u Nišu lečeno 60 najmlađih pacijenata

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2020, 10:47

U prvoj dečjoj kovid bolnici u Nišu lečeno 60 najmlađih pacijenata

Za dva meseca koliko je prošlo od prvog zaraženog od korone u Nišu, u dečijoj kovid bolnici koja je formirana na pedijatriji i u zgradi stare neurologije, hospitalizovano je oko 60 dece, a njih 20 je uspešno izlečeno, kažu u Upravi Kliničkog centra. Na lečenju su bile i tek rođene bebe i deca do 18 godina iz celog regiona.

Klinički centar u Nišu je skoro ceo kovid centar i iz Uprave su izneli podatak da je za dva meseca u njemu lečeno skoro 2.200 pacijenata, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a preciziraju da su to bili građani za koje se sumnjalo ili im je bio potvrđen virus korona.

Izneli su i podatke o lečenju najmlađih od virusa u Nišu. Kažu da su još pre pojave prvog pozitivnog pacijenta, što je bilo 10. marta, opremili dečiju kovid bolnicu.

Pritom ne remeteći rad i obavljanje primarnih delatnosti, tako da je do sada, bilo hospitalizovano gotovo 60-oro dece, Covid pozitivne, ali i Covid suspektne, od kojih je do danas, 20-ak i uspešno izlečeno - navode u Upravi KC.

Njih 20 uspešno izlečeno; ilustracija; foto: Vanja Keser Koordinator bolnice i direktorka Klinike za dečiju hirurgiju Anđelka Slavković kaže da je to prva kovid bolnica takve vrste u Srbiji namenjena lečenju najmlađih od kovida.

Formirana je u sklopu dečijih bolnica, odnosno pedijatrije i u delu stare Neurologije, dodaje direktorka, a ima 20 kreveta na odeljenju i 8 u intenzivnoj nezi.

Od prijema prvog pacijenta do sada, hospitalizovano je oko 60-oro dece, kako sa pratiocima, tako i bez njih, uzrasta od novorodjenčadi, do 18 godina, iz celog regiona. Organizacija je takva, da Covid bolnicu vode lekari pedijatri, uz povremene konsultacije i pomoć pedijatrijskih anesteziologa i drugih konsultanata po potrebi - navodi Slavkovićeva.

Takođe kaže da Klinika za dečiju hirurgiju i ortopediju, kao i dečije interne bolesti, nisu prekidale rad sa decom koja su zahtevala hitne hirurške intervencije, koja su na hroničnoj terapiji ili sa hematoonkološkim oboljenjima.

Kroz urgentnu ambulantu je, tokom vanrednog stanja, prošlo više desetina dece, sa stranim telima u disajnim i digestivnim putevima, prelomima, opekotinama, novorođenčad sa urođenim anomalijama, sa cistama jajnika, apscesima u trbuhu različite etiologije i operisana su dva tumora retroperitoneuma - dodaje.

Pojašnjava i da je zbog epidemije korone trijaža pacijenata i osoblja veoma rigorozna u dečijim klinikama, ali nije poznato da li se neko od zaposlenih zarazio na poslu i koliko njih.

Podsetimo, odgovarajući na kritike lekara o borbi sa koronom u Nišu, iz Kliničkog centra su izneli su podatak da je manje od 100 zdravstvenih radnika u KC zaraženo, a oni tvrde da je većina "donela" virus.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.