U pripremi aplikacija preko koje će osobe sa invaliditetom moći da prijave smetnje u saobraćaju

Izvor: JužneVesti.com, 12.Sep.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pripremi aplikacija preko koje će osobe sa invaliditetom moći da prijave smetnje u saobraćaju

Trotoari i ulazi u važne gradske institucije u Nišu su nepristupačni osobama sa invaliditetom, a da bi se njihovo kretanje poboljšalo u pripremi je mobilna aplikacija koja bi trebala da objedini sve lokacije i pomogne nadležnima da te probleme otklone i olakšaju građanima kretanje po gradu.

Aplikacija bi trebalo da pomogne da se uoče lokacije koja zadaju probleme osobama sa invaliditetom; foto: Media centar Niš Fondacija PONS priprema aplikaciju preko koje bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se lociraju sve nepristupačne tačke u Nišu koje otežavaju kretanje osobama sa invaliditetom.

Zasad je poznato da su mnogi trotoari po gradu nepristupačni zbog parkiranih automobila i drugih barikada, a i ulazi u važne institucije, poput pošte, policije i suda nemaju rampe za ljude koji se kreću u kolicima. Aplikacija bi trebalo da pomogne da se uoče lokacije koja zadaju probleme osobama sa invaliditetom; foto: Media centar Niš

Pokretanje aplikacije prati i formiranje radne grupe, koju ćemo oformiti u saradnji sa Gradskim većem. Radnu grupu činiće osobe sa invaliditetom i predstavnici javnih komunalnih preduzeća, nadležnih za rešavanje problema sa kojima se srećemo u saobraćaju - objašnjava direktor Fondacije PONS Ivan Novković.

Aplikacija bi trebalo da pomogne da se uoče lokacije koja zadaju probleme osobama sa invaliditetom; foto: Media centar Niš Planirano je da PONS potom sve pritužbe koje građani budu prijavili preko aplikacije šalju radnoj grupi, a njen zadatak biće da ih analizira i prosleđuje pojedincima u javnim preduzećima koji su nadležni da reše probleme.

Ovu aplikaciju koristiće sve naše sugrađanke i sugrađani, jer su prepreke sa kojima se mi suočavamo ujedno i prepreke sa kojima se suočavaju svi - dodaje Novković.

Novković ističe da je ova organizacija pokrenula i pravno savetovanje za osobe sa invaliditetom, radionice za srednjoškolce, a navode da je započet i dijalog na lokalu, sa svim važnim gradskim preduzećima, Gradskim većem i Sekretarijatom za saobraćaj. Aplikacija bi trebalo da pomogne da se uoče lokacije koja zadaju probleme osobama sa invaliditetom; foto: Media centar Niš

Podsetimo, koliko su javne institucije nepristupačne nedavno je i na svojoj koži osetio Novković - javna rasprava o zabrani diskriminacije, i pored upozorenja, organizovana je u sali Skupštine grada koja je nepristupačna ljudima u kolicima, čime su osobe sa invaliditetom diskriminisane.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Uskoro aplikacija za probleme u saobraćaju za osobe sa invaliditetom, ali i sve ostale

Izvor: Megafon.co, 12.Sep.2019

Osobe sa invaliditetom će u Nišu uskoro moći da prijave sve smetnje u saobraćaju na koje nailaze i to preko mobilne aplikacije. Bilo da su na problem naišli u ulozi pešaka, vozača ili putnika u gradskom prevozu.. „Ovu aplikaciju koristiće sve naše sugrađanke i sugrađani, jer su prepreke...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.